Principalul motiv pentru care rata șomajului rămâne ridicată în rândul tinerilor. Fenomenul a luat amploare mai ales în contextul inflației ridicate

Principalul motiv pentru care rata șomajului rămâne ridicată în rândul tinerilor. Fenomenul a luat amploare mai ales în contextul inflației ridicate Tineri. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Rata șomajului în rândul tinerilor se menține la valori ridicate, de peste 22%, iar motivele pentru care aceștia nu reușesc să-și găsească un loc de muncă, sunt multiple.

Rata șomajului este mare în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Cei mai mulți dintre cei fără experiență au pretenții prea mari din partea angajatorului, iar acesta din urmă consideră că ei nu merită prea mulți bani, având în vedere că de abia sunt intrați în câmpul muncii și trebuie instruiți.

Tinerii cer salarii prea mari din partea angajatorului

Mulți dintre viitorii angajați cer salarii pe care angajatorii le consideră prea mari. Majoritatea acestora vrea să pornească de la 3.500 de lei în mână, iar printre pretențiile lor se numără și posibilitatea de a lucra de acasă. Fenomenul a luat amploare în special în ultimul an, când rata inflației a crescut semnificativ, iar prețurile au explodat.

Aș vrea în jur de 3.000-4.000 de lei. Mi-aș dori foarte mult să lucrez și remote”, a spus un tânăr ce s-a prezentat la târgul de cariere de la Sala Palatului din București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Undeva la 3.500 cred că ar fi o sumă decentă”, a spus un altul. „Dacă aș avea 3.000 de lei în mână, undeva chiria ar fi 1.500 de lei plus utilități. Să zicem că se duce în 2.000 de lei. Și aș rămâne cu 1.000 de lei în mână. Și asta ar însemna destul de puțin”, mai afirmă un student.

Companiile au dificultăți în a găsi angajatul potrivit

Companiile spun că au pregătit diverse oferte pentru tinerii începători, însă găsirea unui angajat potrivit în rândul lor este unul anevoios, din cauza pretențiilor pe care aceștia le au. „Avem și situații în care deși facem efortul de a-i plimba prin tot procesul de selecție, constatăm că se răzgândesc înainte de ofertă sau, în cel mai rău caz, după ce ne-au dat un răspuns pozitiv”.

„Poate vin cu o idee fals indusă din facultate cum că ai intrat azi în câmpul muncii, ai ajuns la un job stabil și peste trei luni ai promovat. Sau șase luni”, spun angajatorii.

Numai că, se pare că adevărul este undeva la mijloc, spun specialiștii. Tinerii nu sunt foarte bine pregătiți pentru salariile pe care le cer, însă nici angajatorii nu vin în întâmpinarea nevoilor candidaților, spun aceștia.

Totul stă în comunicare. „Atât compania cât și candidatul e important să pună întrebările de clarificare astfel încât totul să fie pe față încă de la începutul colaborării”, sunt de părere specialiștii, potrivit știri.tvr.ro.