Editura Evenimentul si Capital

Ion Cristoiu, prin Cuba lui Fidel Castro: Autostopistele care nu merg nicăieri

Al doilea sport național în Cuba este Autostopul AP PHOTO
Autor: | | 33 Comentarii | 4547 Vizualizari

În urma vizitei sale în Cuba, dar și a documentării serioase, Ion Cristoiu a scris o serie de reportaje pe care a decis să le adune într-o carte: Ion Cristoiu, prin Cuba lui Fidel Castro: Autostopistele care nu merg nicăieri. Cartea „Prin Cuba lui Fidel Castro” va apărea în curând, iar „Evenimentul zilei” oferă cititorilor săi, în avanpremieră, câteva capitole.

EVZ: De ce o carte despre Cuba, domnule Ion Cristoiu?

Ion Cristoiu: Din două motive. În 2001, profitând de o delegație a Senatului, care a mers la Havana la sesiunea adunării interparlamentare, spun profitând pentru că asta însemna numai faptul că am fost trecut pe listă ca jurnalist, căci mi-am plătit tot drumul până acolo și hotelul, am scris mai multe reportaje de călătorie satirice, în stilul meu, din Havana. Ulterior, după ce le-am scris, m-am apucat să studiez Cuba, mai ales Cuba lui Fidel Castro, și s-a născut o carte care se bazează nu numai pe reportaje de călătorie, pe ceea ce am văzut direct, dar și pe ceea ce am citit. M-am hotărât să scriu și să public această carte deoarece Cuba rămâne mai departe pentru români teritoriul fascinant, o insulă pe care s-au petrecut niște lucruri deosebite și cred că cititorul român ar fi interesat de o carte scrisă de un român despre Cuba lui Fidel Castro.

- Ați reușit să-l vedeți pe Fidel Castro?

- Eu chiar povestesc într-un reportaj că am avut un soi de adeverință la vremea respectivă către Fidel Castro, ca să-i iau un interviu. Evident că n-am reușit, pentru că atunci, ca și acum, se programau interviurile cu un an înainte, dar așa cum scriu într-un alt reportaj, am reușit totuși să stau de vorbă cu fratele lui, Ramon Castro. Sigur, nu cu Raul Castro, ci cu cel de-al treilea frate ca importanță în Cuba. L-am văzut pe oratorul Fidel Castro, chiar la această sesiune a adunării interparlamentare, și mi s-au confirmat atunci multe din lucrurile citite despre geniul oratorului Fidel Castro.

- Cam câte întrebări aveați pregătite pentru Fidel Castro?

- Fidel Castro e faimos, și chiar scrie într-un text despre el Gabriel Garcia Marquez, că au fost prieteni, că reușea rara performanță să vorbească întotdeauna mai mult decât interlocutorul. Erau zece întrebări. Foarte important, dacă acum l-aș întâlni i-aș pune două întrebări. Sunt foarte importante. 1. Dacă nu cumva în 2006, sigur profitând de faptul că într-adevăr a fost bolnav, n-a decis să iasă dinadins din spațiul public, din șefie, pentru a-l lăsa pe Raul Castro să facă acest început de capitalism în Cuba? Omul de stânga și revoluționarul Fidel Castro bănuiesc că n-ar fi făcut în veci, spre deosebire de Ion Iliescu, capitalism în Cuba revoluționară. 2. Cum ar critica rebelul Fidel Castro unele realități capitaliste din Cuba de acum?

- Interesant este că această carte apare acum, când am primit vizita lui Alejandro, fiul lui Fidel Castro.

- Fidel Castro, în afară de copiii din flori, oficial are un băiat cu singura nevastă legală, născut în 1949. Apoi e Alina Fernandez, care e și ea destul de în vârstă, și cu ultima dintre soții, cu care am înțeles că s-a căsătorit, Dalia Soto del Valle, are patru copii. Primul dintre ei este acest Alejandro, care a venit la noi, cameraman la televiziunea cubaneză și fotograful oficial al trupei de balet din Cuba. Eu am rămas uluit că nimeni nu i-a luat un interviu. Toată lumea a dat un chef, dar nu am înțeles ce face el aici, în România. Că, totuși, să vii din Cuba e destul de complicat. L-aș fi întrebat ce mai face tatăl lui, că era interesant, pentru că bănuiesc că măcar îl vizitează. Văd că nimeni nu i-a luat interviu. Nu am înțeles nici modul sărbătoresc în care a fost primit și nici ce a făcut. A făcut un film, că nu cred eu că vii din Havana până aici ca să petreci cu primarul din Bușteni?! El a ieșit din Cuba nu în calitate de fiu al lui Fidel Castro, ci pentru că Raul Castro a dat voie să se plece din Cuba. Se poate pleca, se pot cumpăra telemobile, aceste femei care agață sunt recunoscute după faptul că au telemobil, e acces la internet și se poate vinde mașina, până acum nu se putea. (Va urma)

Alejandro pregătește „Revoluția Cubaneză” la Mamaia

Unul dintre fiii lui Fidel Castro, Alejandro, a fost la mijlocul lunii la Mamaia, fiind invitatul primarului Radu Mazăre (foto). „Era însoțit de un prieten, pictor, nu știu cum îl cheamă. Au stat într-un hotel mic, din stațiune. Alejandro este un om modest, nu a vrut la cinci stele”, a declarat Mazăre pentru EVZ. Acesta a mai precizat că Alejandro Castro va participa la deschiderea Carnavalului de anul viitor, cu tema „Revoluția Cubaneză”, în care va juca rolul tatălui său, Fidel Castro: „Mi-a promis că vorbește și cu fiul lui Che Guevara, care trăiește în Cuba, și cu care este prieten, să vină impreună la Carnavalul de la Mamaia”.

Autostopistele care nu merg nicăieri

Deoarece sîntem străini și, prin asta, presupuși posesori de valută, ghidul nostru din circuitul Vizitarea Havanei își îngăduie o glumă liberală.

Care e al doilea sport național în Cuba? ne întreabă el.

Și tot el răspunde, după ce s-a convins că n-avem habar:

Autostopul!

Face gluma asta în timp ce microbuzul grupului e pe cale s-o cotească spre Malecon și s-o ia în sus, pe La Rampa. Aici, la intersecția Rampei cu Malecon, întîlnești, zi și noapte, o armată de june cu înfățișare de top model și îmbrăcăminte de salvamar, făcînd semne mașinilor cu plăcuța de înmatriculare maro, pe care scrie Turismo. Văzînd cum se năpustesc mai multe la fereastra mașinii oprite mai încolo, am fost gata să deplîng situația transportului în comun la Havana. Mă și pregăteam chiar să-mi notez că regimurile comuniste se definesc nu atît prin propaganda sufocantă, nu atît prin Cultul personalității, cît mai ales prin autobuzele care nu vin niciodată la timp. Bine însă că doar m-am pregătit. Dacă mă apucam de scris, aș fi sacrificat degeaba cîteva coli de hîrtie. Plus cîțiva mililitri de cerneală.

Nu, tinerele nu sînt angajatele unui Combinat de confecții, grăbite, la finele programului de cusut manșete, să ajungă acasă cît mai repede, ca să dea de mîncare soțului și să spele la fund copiii.

REVOLTATOR! Pensiile speciale, la un nivel URIAS! Ce bani incaseaza LUNAR fostii parlamentari

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI