S-a scris prima pagină din istoria primului transplant de plămâni din România. Să fie într-un ceas bun!

S-a scris prima pagină din istoria primului transplant de plămâni din România. Să fie într-un ceas bun!

„În noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București. Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgență București, la ora 01:30, în data de 18 aprilie 2018. Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obținut în data de 17 aprilie 2018, la ora 09:30, iar prelevarea a început la ora 23:30”, a anunțat ieri Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria din București.

Aceste rânduri au intrat deja în istorie, pentru că ele, dincolo de reușită sau eșec, vorbesc despre o premieră națională și, dacă vreți, despre o tresărie de orgoliu a medicinei românești, un recurs la demnitate pe care Evenimentul zilei l-a susținut necondiționat.

 

Operația a durat șapte ore

Ne puteți urmări și pe Google News

„Transplantul s-a efectuat, astăzi (n.r. - ieri), la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” de la ora 04:00 până la ora 11.00, cu o pauză de o oră și jumătate între cei doi plămâni”, detaliază Narcis Copcă, omul care l-a convins pe chirurgul de talie mondială Igor Tudorache să-și pună semnătura pe prima filă din cartea istorică a transplantului de plămâni în România.

„Pacientul care a fost supus intervenției se afla de un an pe lista de așteptare a Spitalului Clinic „Sfânta Maria””, a detaliat Copcă. „Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Vom reveni cu detalii despre evoluția stării de sănătate a pacientului. Mulțumesc echipei medicale”, a încheiat Narcis Copcă.

Cine este pacientul transplantat

Mugurel Amariţei, un ieşean în vârstă de 36 de ani, este pacientul operat în premieră absolută în România. El aştepta de trei ani un plămân nou. În 2011 fusese diagnosticat cu insuficienţă respiratorie cronică, starea sa s-a degradat progresiv, astfel că în 2015 medicii i-au recomandat operaţia de transplant pulmonar. Bărbatul, ai cărui plămâni funcţionau la doar 14% din capacitate, a fost transportat marţi, 17 aprilie, de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi (SAJI) la Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti pentru a fi supus operaţiei. „Bărbatul a fost transportat sub supravegherea unui asistent medical, cu oxigenoterapie asigurată pe durata traseului”, ne-a explicat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.

 

Viaţa după transplant

Pacienţii care au fost supuşi unei operaţii de transplant pulmonar trebuie să facă toată viaţa tratament imunosupresor, pentru a împliedica sistemul imunitar al corpului să respingă noul organ. Cu cât compatibilitatea dintre donator şi primitor este mai mare, cu atât scad şansele unei reacţii de respingere (rejet). Reacţia de rejet este extrem de periculoasă pentru plămânul transplantat, punând în pericol viaţa pacientului.

Rata de supravieţuire după transplantul pulmonar este mai mică decât cea din cazul altor organe. Procentul de supravieţuire la 5 ani după transplant este de aproximativ 54%, faţă de 73% pentru ficat şi 91% pentru rinichi.

 

Caz complex

Mugurel Amariţei, pacientul transplantat, era diagnosticat cu emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă.

 

Refuzat de AKH Viena, trăia cu frica-n sân

Povestea de viață și de moarte a ieșeanului este impresionantă. La începutul anului, Mugurel Amariţei a primit vestea că nu va putea fi operat la clinica AKH din Viena. Reprezentanţii clinicii au motivat refuzul cu faptul că sunt supraaglomeraţi, iar selecţia pacienţilor care beneficiază de transplant este una extrem de riguroasă.

„Cine știe cât o să mai rezist. Mă tem că o să fac al patrulea pneumotorax, mă tem să ies afară, să nu răcesc, mă tem că o să mă tragă un curent și o să cad lat. Stau cu frică și stres pentru orice urmează, pentru că știu că ceva bun oricum nu are ce să se întâmple“, se plângea, în urmă cu două luni, Mugurel.

 

Scandalul transplantului pulmonar

În 2016, Spitalul Sfânta Maria și managerul acestuia, Narcis Copcă, au intrat în atenția opiniei publice după ce un raport al Corpului de Control al ministrului Sănătății, realizat în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu, semnala un set de nereguli în ceea ce priveşte acreditarea unităţii medicale pentru realizarea operaţiilor de transplant pulmonar.

Atunci, Narcis Copcă a depus o plângere penală la Parchet împotriva ministrului Sănătății de la acea vreme, Vlad Voiculescu, pe care l-a acuzat că refuză să finanțeze transplanturile de plămân în România pentru că ar avea interese personale ca pacienții noștri să fie operați în Occident. „Ministrul Vlad Voiculescu vrea să dezmembreze morții români și să le trimită toate organele în străinătate”, declara la acea vreme, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, Narcis Copcă.

La rândul lui, Voiculescu l-a acționat în instanță pe Copcă, procesul fiind în desfășurare. Mai mult, Vlad Voiculescu a intrat în conflict și cu Gabriela Firea, primarul Bucureștiului și cea care a aprobat alocarea unor sume impresionante pentru finanțarea Centrului de Transplant de plămâni din București.

 

Săgețele de la Voiculescu

Vlad Voiculescu (foto), fost ministru al Sănătăţii și omul care a contestat virulent încercarea lăudabilă a echipei de la „Sfânta Maria”, nu s-a putut abține ieri de la comentarii: „Sper ca domnul dr. Igor Tudorache să poată rămâne măcar câteva zile în România, acum și după fiecare intervenție pe care o coordonează aici. Operația nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni. Reușita operației înseamnă doar foarte puțin, marile provocări încep după intervenție. Iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient”.

Echipa îngerilor

Operațiunea de transplant de plămâni va fi acoperită de cinci medici români care vor fi coordonați la început de chirurgul Igor Tudorache, cel mai experimentat, cu 250 de transplanturi de plămâni la activ. Doctorii Chiriță și Pivniceru se vor ocupa de recoltare, Tudorache, Copcă și Stroescu vor opera, iar Laura Popa va asigura anestezia.

 

10 milioane de euro au fost investite la Spitalul Sfânta Maria pentru crearea centrului de transplant de plămâni