Primul studiu realizat în România după vaccinarea COVID relevă că majoritatea persoanelor vaccinate dezvoltă anticorpi. În acest context, specialiștii avansează un termen optimist privind finalul pandemiei.
Primul studiu post-imunizare din România! Un studiu realizat de MedLife cu privire la imunizarea post-vaccin arată că persoanele care nu au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 dezvoltă post-rapel un titru de anticopi anti-Spike mai mic față de persoanele care au trecut prin infecție și s-au vaccinat cu prima doză.
Studiu Medlife: 85% dintre persoanele vaccinate nu au trecut prin boală
Astfel, specialiștii recomandă autoritatilor să reevalueze posibilitatea administrării unei singure doze persoanelor care au trecut prin boală. De asemenea, recomandă concomitent o optimizare a dozelor disponibile. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 741 de persoane, iar rezultatele cercetării arată ca 85% dintre acestea nu au trecut prin boală. Doar două persoane nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, adică un procent de 0,27%.
Totodată, 4 persoane din categoria celor care nu au avut infecție COVID-19 în trecut s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin. Nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile în urma administrării dozei de rapel. Cel mai important aspect, toate persoanele care au trecut anterior prin boală au dezvoltat un titru semnificativ de anticorpi neutralizanti anti-Spike dupa administrarea vaccinului.
Eșantionul a fost format din 82% femei cu vârste cuprinse între 21 și 82 de ani și 18% bărbați cu vârste între 20 și 79 de ani. Probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccine, respective la 8-12 zile de la administrarea rapelului.
Primul studiu post-imunizare din România! A doua doză întărește memoria celulelor producătoare de anticorpi
Răspunsul imun după prima doză de vaccin este scăzut la persoanele care nu au trecut anterior prin boală. Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului. 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului.
"Cele 3 vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic. Dar toate 3 vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să "întărească" memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală", a explicat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicina de laborator in cadrul MedLife.
Cei infectați anterior cu SARS-CoV-2 dezvoltă un număr semnificativ mai mare de anticorpi
Persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 dezvoltă un titru de anticorpi anti-S semnificativ mai mare după prima doză de vaccinare. În cazul persoanelor confirmate anterior cu infecție COVID-19, specialiștii MedLife atrag atenția că titrul de anticorpi neutralizanți este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze. Astfel se întărește ipoteza lansată de cercetători din Europa și SUA, conform căreia o singură doza de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală.
Pe eșantionul studiat de medicii MedLife toate persoanele care au trecut prin infecție aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanți în intervalul 18-20 zile de la prima doză.
"În urma infecției cu SARS-CoV-2 pot fi detectați atât anticorpi anti-N, cât și anticorpi-S, aceștia fiind un marker specific al "întâlnirii" dintre virus și organismul gazdă. Însă ce ne atrage atenția este titrul de anticorpi anti-S dezvoltat în urma vaccinării de persoanele care au trecut prin boală comparativ cu cele care nu au intrat în contact cu virusul până la momentul vaccinării. Astfel, observăm că cei din prima categorie pot dezvolta după administrarea primei doze un titru de anticorpi semnificativ mai mare decât al celor care nu au trecut prin boală", a precizat dr. Dabu.
Când va fi sfârșitul pandemiei: "Cei care se îmbolnăvesc acum nu mai sunt bătrânii și vaccinații"
Chiar dacă numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 e într-o continuă scădere, specialițtii spun că încă nu putem vorbi despre "capătul tunelului". La o estompare a valului contagios contribuie nu doar măsurile luate de autorități, ci mai ales procesul de vaccinare, spune profesorul Emanoil Ceaușu, directorul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Doctor Victor Babeș.
"E greu de spus când vom ajunge la finalul pandemiei pentru că ea nu evoluează liniar, ci evoluează ondulant. Avem perioade în care este mai blândă, mai liniștită, apoi perioade în care mai exacerbează. Dar se va vedea după numărul de persoane internate la terapie intensivă, pentru că numarul de persoane grave e constant", a explicat medicul infecționist Emanoil Ceaușu pentru Ziare.com.
Cazurile de la terapie intensivă sunt cel mai eficient indicator
"Acesta e un indicator foarte bun. Să vedem ce se întâmplă în săptămânile viitoare pentru că avem această nouă tulpina și e important de văzut cu ce repeziciune se întinde. Practic, e o luptă contra cronometru între virus, între măsurile restrictive, care sunt în continuare, și vaccinare. Vaccinarea e un element esențial în ceea ce se întâmplă acum, respectiv în numărul mai scăzut de cazuri. Putem vedea asta foarte bine mai ales în cazul Israelului", a punctat medicul infecționist.
Efectele imunizării naționale s-ar putea vedea la toamnă
Profesorul Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, spune că, fiind într-un moment de stabilitate a situației epidemiologice, este oportună continuarea măsurilor de control și de supraveghere a circulației tulpinilor prevalente și, respectiv, a noii tulpini, în paralel cu continuarea susținută a campaniei de vaccinare.
Cel mai probabil, arata expertii, pandemia de coronavirus va avea soarta gripei porcine, astfel ca SARS-COV-2 ar putea deveni un virus endemic.