Important pentru vaccinați. Ce faci dacă ai reacții adverse post imunizare

Important pentru vaccinați. Ce faci dacă ai reacții adverse post imunizare

Platforma pentru raportarea reacţiilor adverse suspectate post-imunizare a devenit funcţională. Anunțul a dost făcut luni de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

„Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pune la dispoziţia pacienţilor şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii noile fişe de raportare a reacţiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19”, se arată într-un comunicat al Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Fişa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secţiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/).

Modalitatea de raportare poate fi făcută atât online, cât şi prin modalităţile clasice de raportare - completarea fişei de reacţii adverse şi transmiterea acesteia către Direcţia Farmacovigilenţă şi Managementul Riscului, precizează sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că numărul total de cadre medicale din cele 10 spitale din România, cărora li s-a administrat, duminică, prima doză de vaccin împotriva coronavirusului este de 960.

Campania de vaccinare în România a debutat duminică la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din Capitală, prima persoană vaccinată fiind Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit GCS, persoanele vaccinate nu au înregistrat efecte adverse.

Livrarea vaccinurilor întârziată de producător

Vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, din prima tranșă de vaccinuri livrate în data de 25 decembrie, continuă luni și marți.

În opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

„La acest moment, știm că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează: în data de 29 decembrie în București, Cluj și Timișoara, iar în 30 decembrie în Brașov, Constanța, Craiova și Iași”, potrivit unui comunicat de presă al Grupului de Comunicare Strategică.

Autoritățile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în jumătate de an ținta este să atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populație.