Primul oraș din România care nu mai plătește energia electrică. Ocna Mureș și- a construit un parc fotovoltaic

Primul oraș din România care nu mai plătește energia electrică. Ocna Mureș și- a construit un parc fotovoltaic Sursa foto: arhiva EVZ

La Ocna Mureș, județul Alba, un oraș cunoscut pentru fostele mine de sare, dar și pentru Combinatul de Sodă, a fost finalizată o investiție care va asigura independența energetică a localității.

Primarul din oraș, Silviu Vințeler, a precizat că orașul nu va mai achita facturile la energia electrică, folosită pentru iluminatul public, din simplul motiv că aceasta va fi produsă de un parc fotovoltaic de mari dimensiuni.

”Investiția a fost de 550.000 de euro iar acum se produc undeva la 500 de kilowați pe oră. Finanțatorul alocă bani doar pentru consumul propriu al orașului, nu pentru a face comerț sau a vinde curent și sper să ne acoperim în totalitate consumul de energie electrică din oraș”, a declarat Silviu Vinţeler, primar Ocna Mureș.

Energia produsă va fi folosită și de clădirile publice administrate de Primărie, printre care și cele două licee, o școală generală dar și biblioteca orășenească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suma de bani care va fi economisită anual este de peste două milioane de lei, adică apromativ valoare investiției făcute în parcul fotovoiltaic.

Parcul fotovoltaic va fi exemplu orașe și comune

Primarul Vințeler a mai spus că își dorește ca exemplul din Ocna Mureș să fie urmat de alte orașe și comune din România. Edilul vrea să ofere consultanță pentru derularea unei astfel de investiții, astfel încât parcuri fotovoltaice de acest gen să apară peste tot în România.

De asemenea, noul parc fotovoltaice, construit din fonduri norvegiene, va fi și locul de instruire a viitorilor electricieni, care sunt școlarizați la un liceu din oraș

”Acest parc va fi folosit și ca parc tematic pentru școlile profesionale, iar linia de transport energie electrică este foarte aproape și costurile pentru legarea la aceste linii sunt foarte mici”, a mai declarat primarul Ocna Mureș.

În prezent, prețul la utilități a crescut foarte mult, iar orice soluție care va duce la scădea costurilor cu încălizirea sau iluminatul public, este binevenită.

”O să economisim 60% din buget. Fonduri pe care le putem folosi în alte dotări ale școlii”, a spus și Victoria Lungu, de la Liceului Tehnologic din Ocna Mureș.