Un pacient s-a infectat cu tulpina Omicron a virusului SARS-COV-2, iar boala i-a fost letală. Asta deși anterior bărbatul dobândise imunitate naturală în urma îmbolnăvirii cu boala COVID-19. Pe lângă faptul că prezenta comorbidități, pacientul nu s-a vaccinat împotriva COVID-19. Atât autoritățile din Sănătate, cât și cele din mediul judiciar au îndemnat populația să se imunizeze cu a treia doză.
„Acest lucru ne reamintește gravitatea COVID-19 și a variantelor sale”, a declarat directorul executiv al Serviciului de Sănătate Publică din comitatul Harris, Texas, Barbie Robinson. „Îi îndemnăm pe toți rezidenții care se califică să se vaccineze, să își facă injecția de rapel, dacă nu au făcut-o deja”, a mai precizat el.
Primul american mort din cauza Omicron, după ce trecuse prin boală
Poziția directorului Serviciului de Sănătate Publică din regiunea amintită vine după anunțul morții primului cetățean american din cauza infectării cu tulpina Omicron. Deși trecuse anterior prin boală, dobândind astfel imunitate naturală, bărbatul cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani nu era vaccinat împotriva COVID-19. De asemenea, acesta prezenta comorbidități, majorând astfel riscul de îmbolnăvire.
„Transmitem condoleanțe! Prin rugăciunile noastre suntem alături de familia pacientului”, a transmis directorul executiv al Serviciului de Sănătate Publică din comitatul Harris, Texas, Barbie Robinson, citată de Business Insider.
Omicron a devenit dominantă. Peste 90% dintre pacienți s-au infectat cu noua mutație în SUA
Judecătoarea Lina Hidalgo, din comitatul Harris, a îndemnat, de asemenea, oamenii din comitat să se vaccineze și să se protejeze împotriva bolii. Varianta Omicron reprezintă în prezent 73% din toate cazurile de COVID-19 secvențiate în SUA, au anunțat luni Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor.
Anterior, varianta Delta era dominantă. Acest lucru s-a schimbat săptămâna trecută - doar 26% din cazurile secvențiate au fost Delta pentru săptămâna care s-a încheiat pe 18 decembrie, potrivit datelor CDC.
Infectările cu Omicron sunt în creștere în SUA. Cazul pacientului prezentat mai sus este unul dintre 808.000 oameni uciși de virus de la începutul pandemiei de coronavirus până în prezent, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.
Urmează valul cinci în România
Unele părți ale țării se confruntă cu valuri și mai pronunțate de Omicron. CDC estimează că în unele regiuni din nord-est, nord-vest, sud-est și sud-vest, Omicron reprezintă acum peste 90% din cazurile secvențiate.
Nu este singurul teritoriu în care noua mutație a devenit dominantă. Londra deja transmite semnale de alarmă în acest sens. Olanda a intrat în carantină. Parisul spune, de asemenea, că estimează că Omicron va deveni dominantă la începutul anului 2022. Nici România nu pare să facă excepție. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, urmează un nou val al pandemiei, cel mai probabil după sărbătorile de iarnă. Acesta ar putea dura minimum o lună jumătate.