Omicron închide Europa. Ar putea fi tulpina care să ne infecteze pe toți. Măsuri radicale, chiar înainte de Sărbători
- Ramona Rotaru
- 21 decembrie 2021, 06:45
Omicron este varianta care se extinde cu cea mai mare rapiditate, reușind deja în unele țări să devină dominantă. Multe state din Europa au luat măsuri stricte pentru intrarea călătorilor în țară, însă încep să fie anunțate și măsuri pentru cetățeni. Olanda a intrat deja în carantină. În ceea ce privește situația din Marea Britanie, încă nu au fost luate măsurile stricte cerute de experții științifici.
Noua tulpină a virusului SARS-Cov-2 este atent urmărită de specialiști. Aceasta se răspândește cu o viteză extrem de mare, iar mulți se întreabă dacă nu cumva va fi o variantă care ne va infecta pe toți. Conform specialiștilor, Omicron va deveni varianta dominantă în lume. În Irlanda, numărul infectărilor cu noua tulpină reprezintă 51% din noile cazuri. Există și o parte bună: infectarea este mult mai ușoară decât în cazul Delta. Cu toate acestea, se iau deja măsuri drastice pentru a preveni răspândirea tulpinii.
Olanda este statul unde au fost luate cele mai dure măsuri. Având în vedere că este sfârșitul de an și se organizează petreceri, autoritățile au decis să intre în carantină până pe 14 ianuarie. Astfel, restaurantele, barurile, muzeele sau cinematografele vor fi închise în toată această perioadă. Aceeași soartă o au și magazinele neesențiale. Autoritățile olandeze au limitat și numărul vizitatorilor, fiind permisă doar limita a două persoane. Singura zi în care se face o excepție este ziua de Crăciun, 25 decembrie, când este permis un număr de patru invitați.
„Este prea riscant să intrăm în perioada Crăciunului fără restricţii”, a declarat, la rândul său, premierul Irlandei, Micheal Martin.
Danemarca a luat măsuri asemănătoare în ceea ce privește răspândirea virusului SARS-Cov-2. Aici, măsurile au fost impuse până pe data de 15 ianuarie. Teatrele, cinematografele, muzeele sau grădinile zoologice sunt închise în această perioadă. În ceea ce privește restaurantele și barurile, ele trebuie să se închidă la ora 23:00, iar după ora 22:00 nu mai au voie să servească alcool.
Măsuri stricte au fost luate și la punctele de frontieră din mai multe state. Testul negat COVID-19 este obligatoriu în cazul persoanelor vaccinate care vor să tranziteze țări precum Italia, Irlanda, Grecia, Regatul Unit sau Portugalia.
Mai multe țări din Europa pregătesc măsuri drastice pentru noaptea dintre ani
Spania, Franța și Germania pregătesc noi restricții care vor fi impuse în perioada sărbătorilor de la final de an. Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că Spania, din cauza răspândirii extrem de rapide a Omicron, riscă să se confrunte cu al șaselea val la pandemiei de COVID-19. Experții în epidemiologie au anunțat că, în curând, și aici noua tulpină va deveni dominantă. Deși Spania are 90% din populație vaccinată, liderii regiunilor vor discuta asupra unor noi restricții.
Franța încearcă să ofere puțină libertate de Anul Nou. Deși Consiliul Științific a îndemnat guvernul să introducă „restricţii semnificative”, acesta încearcă să mai tragă de timp. Momentan au recomandat primăriilor să renunțe la focul de artificii și la concertele organizate în noaptea dintre ani. De asemenea, guvernul solicită interzicerea consumului de băuturi alcoolice în spațiul public, în noaptea de Revelion. Ziarul francez „Le Journal du dimanche” se întreabă dacă nu cumva Omicron este varianta de SARS-CoV-2 care ne va infecta pe toți.
Germania se află în aceeași situație cu Franța. Experții cer luarea unor măsuri în cel mai scurt timp, însă nu au fost discutate momentan restricțiile care se vor impune în această perioadă. Omicron duce pandemia „într-o nouă dimensiune”, întrucât ea „infectează mult mai multe persoane în foarte scurt timp şi afectează mai mult (faţă de alte variante, n. red.) persoanele vindecate sau vaccinate”, explică cei 19 experţi sanitari germani într-un raport. Potrivit OMS, Omicron se răspândeşte de două ori mai repede decât Delta.
În prezent, Marea Britanie este epicentrul pandemiei de COVID-19. Sir Patrick Vallanc, consilierul guvernamental pe chestiuni științifice, a solicitat guvernului introducerea de noi restricții cât mai curând. Deși autoritățile sunt avertizate că riscurile vor fi enorme, o treime din miniștrii britanici ezită, inclusiv premierul Boris Johnson, potrivit celor de la „The Times”.