Editia de anul acesta a topului Forbes „Miliardarii lumii” a rezervat Romaniei o surpriza: includerea in clasament a omului de afaceri Ion Tiriac, pe locul 840. Potrivit analistilor celebrei publicatii americane, averea fostului mare tenismen s-a ridicat, anul trecut, la 1,1 miliarde de dolari.
Tiriac devine astfel primul roman din clasamentul exclusivist. In afara de Romania, tari ca Serbia, Cipru si Oman sunt reprezentate pentru prima data in top, fiecare stat cu cate un singur miliardar.
Lista intocmita de Forbes numara in editia de anul acesta 946 de miliardari in dolari, dintre care 178 se regasesc pentru prima oara in clasament. Topul este dominat de bossul de la Microsoft, Bill Gates, care s-a clasat pe primul loc pentru al treisprezecelea an la rand, cu o avere estimata la 56 de miliarde de dolari, potrivit topului publicat de revista „Forbes” in editia sa on-line de ieri.
Gates este urmat in top de Warren Buffet, directorul general al Berkshire Hathaway, a carui avere este estimata la 52 miliarde de dolari. Ocupantul locului trei, mexicanul Carlos Slim Helu, castiga puternic teren, cu o avere de 50 de miliarde de dolari. Ascensiunea mexicanului, ale carui afaceri includ domeniul telecomunicatiilor, bancar, energie sau tutun, este cea mai mare inregistrata de oricare alt miliardar din lume in ultimii zece ani, averea sa fiind cu 19 miliarde de dolari mai mare anul trecut fata de 2005.
Potrivit publicatiei „Top 300 cei mai bogati romani” editata de revista „Capital”, Ion Tiriac ocupa anul trecut locul secund in clasamentul bogatilor de la noi. Pe locul intai se plasa omul de afaceri Constantin Dragan, cu afaceri estimate la 1,3-1,6 miliarde de dolari. Potrivit unor surse din piata, Dragan n-a intrat in topul Forbes pentru ca are dubla cetatenie - romana si italiana, dar reprezentantilor Forbes li s-a comunicat ca acesta ar fi doar italian.
O poveste de succes
Banii, viata si mustata omului care a fost mai intai celebru, apoi bogat
Spre deosebire de „colegul” sau de top, Bill Gates, de 50 de ori mai bogat, dar care si-a dobandit celebritatea dupa ridicarea averii, primul miliardar al Romaniei a fost mai intai celebru si apoi bogat.
Primul leu l-a facut la varsta de 13 ani, la fabrica de autocamioane Brasov. Fostul mare tenismen a pornit afacerile de la zero, dupa ce a renuntat la cariera sportiva. A fost antrenor si manager al unor jucatori profesionisti de tenis - Ilie Nastase, Guillermo Villas, Henri Lecomte, Boris Becker sau Mary Joe Fernandez - si a manageriat cele mai importante turnee de tenis din lume. Cu ajutorul relatiilor si a averii de 112 milioane de marci din lumea sportului a ales sa faca bani in Romania dupa caderea regimului comunist.
Afacerile ce poarta acum marca „Tiriac” s-au dezvoltat in ultimii 17 ani in sectoare diverse, de la servicii financiare la import si retail auto, dezvoltari imobiliare, servicii rent-a-car si transport aerian. In 1990 a devenit actionar principal al Bancii Comerciale „Ion Tiriac”, prima banca privata din Romania, alaturi de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Institutia financiara a incheiat cu succes anul trecut fuziunea cu olandezii de la HVB, in care omul de afaceri detine o participatie de 45%.
Vanzarea pachetului majoritar de la Banca „Tiriac” l-a apropiat de miliardul de dolari. Conduce reprezentantele generale pentru Mercedes, Ford si Opel, este dealer Hyundai. Detine licente de rent-a-car pentru Avis si Hertz, societati de asigurare, servicii aviatice. Este asociat DaimlerChrysler, al cincilea producator auto mondial pentru controlul AutoRom. In acest an, afacerile fostului tenismen vor vira catre segmentul imobiliar, in proiecte rezidentiale si comerciale.
Marea lovitura: Boris Becker
Dupa ce s-a retras din activitate (1972), Ion Tiriac a devenit antrenor, ocupandu-se de pregatirea lui Ilie Nastase, Guillermo Villas si Henry Laconte. Din 1983, Tiriac a devenit manager de tenis. Ca urmare a asocierii cu Gunter Bosch, un alt roman aflat in exil, mustaciosul a devenit, in 1984, managerul tenismenului german Boris Becker, un ilustru necunoscut. Tiriac l-a slefuit pe Becker pana-n 1993, germanul devenind numarul unu in clasamentul ATP. Succesele lui „Bum-Bum” i-au adus romanului sume consistente in cont. La mijlocul anilor ‘90, Tiriac a devenit organizator de turnee de tenis, reusind sa-si creeze un sistem relational impresionant. El are usi deschise la concerne faimoase, precum Mercedes-Benz, Allianz si Siemens.
In 1990, cand a revenit in Romania, Tiriac s-a laudat ca volumul afacerilor sale din tenis depasea 100 de milioane de marci germane. Daca acum aproape 20 de ani Ion Tiriac ar fi acceptat 5a din NIKE, pe atunci companie mica de echipamente sportive, in schimbul unui contractde sponsorizare cu Guillermo Villas, jucatorul de tenis pe care il manageria atunci ar fi avut deja un miliard de euro de mult, avand in vedere dezvoltarea pe care a inregistrat-o compania americana. (Dorin Focseneanu )
Miliardarii vin din internet
Tinerii „asalteaza” topul bogatilor Ca tendinta generala, din ce in ce mai multi tineri au ajuns in ultimul an in topul Forbes al miliardarilor, coborand media de varsta a exclusivistului cerc al bogatilor de la 64 la 62 de ani. Fenomenul se datoreaza ascensiunii fulminante a unor tineri veniti din zona tehnologiei informatiei sau comunicatiilor, care si-au pornit afacerile de la zero. De altfel, din cei 946 de miliardari, 60a au reusit sa acumuleze ametitoarele sume avand ca singura resursa ingeniozitatea si flerul de afacerist.
Rusia si India isi etaleaza bogatasii
O alta tendinta vizibila este aceea ca doua treimi dintre miliardarii topului Forbes sunt si mai bogati decat inainte, iar doar 17 la suta sunt ceva mai saraci. „Este cel mai bogat an din istorie. Niciodata nu s-a mai inregistrat un avans atat de considerabil”, a declarat seful revistei, Steve Forbes.
O alta tendinta este intrarea in top a unui numar considerabil de miliardari din Rusia si India, doua tari aflate in plin avant economic. Anul acesta, Rusia a ajuns pe locul trei in topul tarilor cu cei mai multi miliardari, avand in total 53 de miliardari, cu doar doi mai putin decat Germania, tara care a inregistrat multa vreme pozitia a doua dupa Statele Unite.
In Asia, India a ajuns sa inregistreze cel mai mare numar de miliardari, depasind chiar Japo-nia, care a dominat continentul timp de doua decenii. India are 36 de miliardari, ale caror averi totalizeaza 191 de miliarde de dolari, in timp ce cei 24 de miliardari japonezi reunesc in total o avere de „doar” 64 de miliarde de dolari.
In top si-au facut aparitia si trei femei provenite din tari comuniste. Dintre acestea, Yan Cheung, fondatoarea companiei Nine Dragons Paper, a intrat in istorie drept cea mai bogata persoana din China, ajungand pe locul 390 al topului Forbes, cu o avere estimata la 2,4 miliarde de dolari. (Livia Cimpoeru)
Andrei Melnicenko In varsta de 35 de ani, rusul a pornit de la zero si a acumulat 4,6 miliarde de dolari. Fiu al unui reputat fizician sovietic, a fondat MDM Bank si controleaza compania SUEK, unul dintre cei mai mari producatori de carbune din Rusia.
Anurag Dikshit Indianul de 35 de ani are deja o avere de 1,6 miliarde de dolari. Licentiat in inginerie si informatica la Institutul Indian de Tehnologie din New Delhi, el a dat lovitura dupa ce a intrat pe piata jocurilor de noroc on-line, lansand popularul site PartyGaming.
William DingUn alt miliardar care a plecat in afaceri cu fonduri zero, de jos, este chinezul William Ding, fondatorul portalului de Internet NetEase. In varsta de 36 de ani, Ding a ajuns la suma de 1,1 miliarde de dolari dupa ce si-a trecut toate afacerile in zona jocurilor de noroc on-line.
Cv
Ion Tiriac
> 67 de ani > Nascut la Brasov > Necasatorit > Trei copii > Domiciliul: Monte Carlo si Bucuresti > Vorbeste fluent engleza, germana, franceza, italiana, spaniola si maghiara > Licentiat al Institutului de Cultura Fizica din Bucuresti > Maestru Emerit al Sportului si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Tenis > Membru fondator al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania > Presedinte al Comitetului Olipic Roman din 1998 pana in 2005 > Antrenor - manager - promoter