Evenimentul Zilei > Social > Primul elicopter interplanetar este în drum spre Marte. VIDEO incredibil în articol
Primul elicopter interplanetar este în drum spre Marte. VIDEO incredibil în articol

Primul elicopter interplanetar este în drum spre Marte. VIDEO incredibil în articol

Primul elicopter proiectat pentru a zbura pe altă planetă este acum în drum spre Marte.

Elicopterul marțian al NASA, supranumit Ingenuity, este în drum spre Planeta Roșie. Perseverance Mars 2020 a decolat de la baza Forței Aeriene din Cape Canaveral, Fla., La bordul unei rachete Atlas V.

Perseverance Mars de la NASA transportă o serie de tehnologii de ultimă oră, inclusiv echipamente video de înaltă calitate și primul elicopter interplanetar. Multe dintre instrumente sunt proiectate ca pași experimentali spre explorarea umană a planetei roșii.

Ingenuity va petrece următoarele șase luni în drum spre Marte

Perseverance Mars 2020 este programat  să ajungă pe Marte pe data de 18 februarie 2021, iar în următoarele luni, elicopterul va încerca chiar primul zbor în atmosfera altei planete.

Perseverance este echipat cu un dispozitiv numit Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment, sau MOXIE : o încercare de a produce oxigen pe o planetă unde acesta constituie mai puțin de 2% din atmosferă.

Transportul oxigenului este o sarcină dificilă, problemă pe care MOXIE caută să o rezolve. Robotul de dimensiunea unei baterii auto este un model la scară de aproximativ 1% față de cel pe care oamenii de știință speră să-l trimită într-o zi pe Marte.

Ca un copac, MOXIE funcționează prin preluarea dioxidului de carbon, deși este conceput special pentru atmosfera marțiană. Apoi împarte electrochimic moleculele în oxigen și monoxid de carbon și combină moleculele de oxigen în O2. Robotul analizează puritatea O2, apoi eliberează atât oxigenul respirabil cât și monoxidul de carbon înapoi în atmosfera planetei.

Elicopterul cântărește aproximativ 1,8 kilograme și are două lame rotative care au aproximativ 1,2 metri lungime. Se estimează că aceste lame se vor învârti cu o viteză de aproximativ 2.400 de rotații pe minut, a declarat NASA în descrierea misiunii Ingenuity.

Pentru a testa elicopterul, NASA a simulat atmosfera marțiană într-o cameră de testare la Jet Propulsion Lab în agenție din Pasadena, California.

Deși Ingenuity este doar o misiune experimentală – scopul său principal este de a testa zborul cu motor pe Marte – dacă va avea succes, ar putea ajuta în viitor explorarea planetei Marte, informează space.com.