Prima deplasare a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, a fost în Franța, unde oficialul a definit obiective comune cu președintele Emmanuel Macron. Ambii lideri doresc să reactiveze un format vechi pentru rezolvarea crizei ucrainene. Ei au comentat, de asemenea, situația boicotului olimpic.
Cvartetul din Normandia, o rundă semi-oficială între Rusia, Germania, Franța și Ucraina pe teme legate de conflictul ucrainean, a fost suspendată timp de doi ani. Cancelarul Olaf Scholz (SPD) și președintele francez Emmanuel Macron s-au pronunțat în favoarea relansării formatului în cauză.
Formatul Normandia trebuie relansat
„Există baze bune care trebuie reactivate (...), de exemplu, colaborarea în formatul Normandia”, a declarat Olaf Scholz după vizita inaugurală la Palatul Élysée din Paris . „Formatul Normandia este în continuare important”, a spus și Macron, referindu-se la medierea franco-germană în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Există un sentiment comun că „inviolabilitatea frontierelor în Europa este unul dintre principiile pe care toată lumea (...) trebuie să le accepte”, a mai subliniat noul cancelar german.
Ambii politicieni au salutat inițiativa președintelui american Joe Biden, care a discutat marți cu colegul său rus Vladimir Putin . „Toate inițiativele se completează reciproc”, a declarat Macron, care a vorbit în aceeași dimineață la telefon cu președintele ucrainean Volodymyr Selenskyj.
Noi tensiuni între Ucraina și Rusia
În estul Ucrainei, milițiile pro-ruse și armata ucraineană se luptă între ele din 2014, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În acest conflict, Rusia îi susține pe separatiștii care au proclamat așa-numitele Republici Populare în Luhansk și Donețk. Mai mult de 13.000 de persoane au fost deja ucise în lupte.
Tensiunile dintre Rusia și Occident în conflictul din Ucraina s-au agravat semnificativ. Având în vedere o desfășurare masivă de trupe rusești la granița cu Ucraina, există temeri că Moscova ar putea ataca țara vecină.
Punctul crucial al boicotului olimpic
Într-un alt conflict de politică externă, Germania și Franța vor să se pună de acord asupra unei linii comune. În relația cu China, trebuie să se ajungă la o poziție comună în ceea ce privește cererea SUA de boicotare politică a Jocurilor Olimpice, a subliniat Emmanuel Macron. El a precizat că ar putea fi vorba doar despre a nu trimite reprezentanți politici la jocuri - nu de un boicot complet.
Scholz și-a exprimat anterior reticența față de cererea SUA. Ministrul de externe Annalena Baerbock a cerut, de asemenea, un vot european pe această temă joi, la Paris. Miniștrii francezi au respins anterior un boicot politic. SUA, Canada, Australia și Marea Britanie, printre altele, au anunțat deja un boicot diplomatic al Jocurilor de iarnă. Actul se dorește a fi un semnal împotriva încălcării drepturilor omului de către China.
„Ne cunoaștem personal de mai mulți ani”
După ce a vizitat Parisul, cancelarul german Scholz s-a deplasat la Bruxelles pentru a se întâlni cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Von der Leyen a adus un omagiu importanței Germaniei pentru Uniunea Europeană .
„Germania a fost și este întotdeauna foarte importantă pentru dezvoltarea comunității noastre”, a declarat politicianul CDU la Bruxelles. Cancelarul german a avut întotdeauna o influență foarte formatoare. „De aceea, vizita dvs. timpurie la Comisia Europeană este un semnal foarte încurajator pentru noi toți”, a spus Scholz, precizând că „Germania este o națiune foarte europeană”. Politica germană „trebuie să se simtă direct responsabilă pentru progresul în Europa”, a mai spus oficialul, citat de ziarul nemțesc Der Spiegel.
Scholz și von der Leyen au făcut parte împreună din două cabinete federale sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel (CDU). „Ne cunoaștem personal de mai mulți ani și am lucrat împreună bine și cu încredere”, a declarat von der Leyen. „Și, bineînțeles, acest lucru ne ajută și în noua situație”, a mai spus președinta Comisiei Europene.