Primul bărbat cu brățară de supraveghere din România a fugit. S-ar fi dus direct la fosta iubită pentru răzbunare
- Emma Cristescu
- 2 octombrie 2022, 23:07
Brățara electronică de supraveghere s-a folosit pentru prima dată astăzi. O tânără din Capitală a fost bătută de iubitul ei, iar oamenii legii au decis să-i pună dispozitivul pentru a nu se mai atinge de fată. La scurt timp, oamenii legii au declarat că tânărul și-a tăiat brățara.
Update
După doar câteva zile, primul bărbat din România căruia i s-a pus brățară electronică de supraveghere și-a tăiat dispozitivul și a fugit la fosta iubită. El avea ordin de restricție, dar nu a mai ținut cont de nimic. Oamenii legii au reușit să-l prindă, din nou.
Azi, oamenii legii au folosit pentru prima dată brățara electronică de supraveghere. O fată din București a fost agresată de iubitul său în mașină. Polițiștii au intervenit și i-au montat această brățară agresorului. Acesta este primul român care va fi monitorizat cu acest dispozitiv.
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată, astăzi, prin apel 112, că o fata ar fi fost agresată de partenerul său, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 5. Aceasta a fost lovită peste față, iar oamenii legii au descoperit ca agresorul i-a rupt tricoul.
Cei doi au început să se terce pe strada Bascov nr.11din Capitală. Victima are doar 20 de ani, iar agresorul 23 de ani. Polițiștii au mers la fața locului, unde au luat legătura cu tânăra. Aceasta prezenta urme vizibile de violență pe corp. După verificări, a fost găsit și vinovatul, care a fost condus la sediul Secției 17 Poliție.
Oamenii legii au emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică. Cercetările sunt continuate de către Secția 17 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, potrivit Mediafax.
Brătările electronice de supraveghere în România
Ieri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că sistemul de monitorizare cu brățări electronice a devenit operațional în mai multe județe din țară. În prima etapă, 2022 – 2023, acesta va fi implementat la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea, în a doua etapă, în anul 2024, la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, iar în a treia etapă, în anul 2025, la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județele amintite și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
„Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță”, arată reprezentanții MAI.