Peste 400 de românce au fost EXPLOATATE SEXUAL în 2013. PRIMUL AN în care se marchează Ziua Internaţională Împotriva Traficului de Persoane.
- Petrisor Cana
- 30 iulie 2014, 16:00
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) marchează astăzi, 30 iulie 2014, Ziua Internaţională Împotriva Traficului de Persoane. Potrivit datelor statistice, la nivelul anului 2013, din cele aproape 900 de victime, din România, majoritatea sunt femei, cele mai multe fiind exploatate sexual.
Potrivit datelor statistice, la nivelul anului 2013, din totalul de 896 victime identificate, 577 au fost de sex feminin, 300 având sub 18 ani. Din acestea, 439 au fost exploatate sexual, 375 au fost exploatate prin muncă, iar 82 prin cerşetorie, pornografie şi obligare la comiterea de furturi, transmite Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane.
Instituirea Zilei Internaţionale Împotriva Traficului de Persoanek, la data de 30 iulie a fiecărui an, a fost decisă, în luna decembrie 2013, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Marcarea acestei zile, pentru prima dată în anul 2014, reprezintă angajamentul asumat la nivel internaţional al instituţiilor cu atribuţii în domeniu pe linia prevenii şi combaterii traficului de persoane.
ANITP salută lansarea Raportului intitulat „Prima decadă a mandatului Raportorului Special pe problema traficului de persoane, în special femei şi copii (2004 – 2014)” care sintetizează priorităţile în lupta împotriva acestui fenomen.
În egală măsură, ANITP îşi reafirmă angajamentul în lupta antitrafic, în calitate de Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, cu rol de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.
„Lupta împotriva traficului de persoane înseamnă eforturi solidare şi conjugate între instituţiile publice şi private, organizaţiile neguvernamentale şi publicul larg. România, împreună cu partenerii europeni, face demersurile necesare în vederea reducerii fenomenului traficului de persoane, atât prin derularea campaniilor de prevenire şi informare la nivel naţional şi măsuri legislative, cât şi prin articularea unor strategii intersectoriale de diminuare a riscurilor și consecințelor traficului de persoane”, a declarat comisar de poliţie Romulus Nicolae Ungureanu, directorul ANITP.