Primele trupele de elită americane au sosit în Polonia. Se află la o bază din sud-estul țării

Primele trupele de elită americane au sosit în Polonia. Se află la o bază din sud-estul țării Sursa: Reuters

Trupele de elită americane au sosit duminică în sud-estul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, la ordinul președintelui Joe Biden de a disloca acolo 1.700 de soldați, pe fondul temerilor privind o invazie rusă a Ucrainei.

Trupele de infanterie aeropurtată ale Diviziei 82 Aeropurtate au sosit pe aeroportul Rzeszow-Jasionka.

Comandantul lor este generalul-maior Christopher Donahue, care a fost ultimul soldat american care a părăsit Afganistanul pe 30 august.

Biden a ordonat ca trupe americane suplimentare să fie dislocate în Polonia, România și Germania pentru a demonstra atât aliaților, cât și inamicilor, angajamentul Americii față de flancul estic al NATO, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News
Militarii americanui au sosit în Polonia

Sursa: Reuters

Polonia, membru de est al NATO, se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. România, în schimb, se învecinează numai cu Ucraina.

Divizia se poate desfășura rapid, în numai 18 ore, și poate efectua atacuri cu parașută pentru a asigura obiectivele cheie.

Istoricul armatelor americane și poloneze

Cu sediul în Fort Bragg, Carolina de Nord, istoria diviziei datează din 1917

La începutul săptămânii, avioanele americane au adus echipamente și trupe logistice pentru sosirea elementelor diviziei pe aeroportul situat la aproximativ 90 de kilometri de granița Poloniei cu Ucraina.

Soldații polonezi au lucrat anterior împreună cu divizia SUA în misiuni în Irak și Afganistan și s-au antrenat împreună, potrivit maiorului Przemyslaw Lipczynski, purtătorul de cuvânt al Diviziei 18 Mecanizate a Armatei Poloneze.

Aproximativ 4.000 de militari americani sunt staționați în Polonia din 2017, în mod rotativ.

Acuzările Statelor Unite ale Americii către Rusia

Apariția în presă a unor documente oficiale care prezintă o parte dintre negocierile cu Rusia privind garanțiile de securitate au declanșat un război al declarațiilor. SUA suține că Rusia este responsabilă pentru scurgerea de informații. Moscova iese la atac invocă teoria conspirației.

Cotidianul El Pais a publicat fotografii cu documente confidențiale în care SUA și NATO au răspuns solicitărilor Rusiei. Actele arată că Rusiei i s-a propus să negocieze acorduri de dezarmare și măsuri de creștere a încrederii în diferite foruri care includ Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația Strategică SUA-Rusia sau Consiliul NATO-Rusia.