Primele reacții! Ce spune Iohannis după afirmațiile făcute de Vladimir Putin despre România

Primele reacții! Ce spune Iohannis după afirmațiile făcute de Vladimir Putin despre România Sursa: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis va vorbi, astăzi, despre afirmațiile pe care le-a făcut Vladimir Putin, președintele Rusiei, vizavi de România, în contextul tensiunilor cu Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis va susține declarații, astăzi, după ce va efectua o vizită la la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, din județul Cluj. Președintele o să susțină o alocuțiune.

Ce reacție va avea președintele după afirmațiile lui Vladimir Putin

Va fi prima prima ieșire publică a liderului de la Cotroceni, după declarațiile făcute de președintele Rusiei, Vladimir Putin. El a spus că este deranjat de faptul că pe teritoiul României există armament NATO, considerat o „amenințare ” pentru Fedeația Rusă.

„Am încercat mult timp să le convingem să nu o facă. Acesta este unul dintre tratatele fundamentale pentru asigurarea securităţii în lume. Cu toate acestea, Statele Unite au făcut ceea ce au făcut - s-au retras, iar acum lansatoare antirachetă sunt în România şi sunt pe cale să fie instalate şi în Polonia, dacă nu au fost deja amplasate”, a afirmat președintele Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Klaus Iohannis a discutat, marți, la telefon, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Discuția a avut loc în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Ucraina, respectiv al evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din imediata proximitate a Ucrainei, în regiunea Mării Negre. Cei doi șefi de stat au discutat despre situația de securitate din regiune și despre comunitatea românească din Ucraina.

Ce a discutat liderul de la Cotroceni cu președintele Ucrainei

Iohannis a exprimat disponibilitatea avansării cooperării bilaterale, prin lărgirea cadrului juridic și valorificarea potențialul existent în domeniul economic, inclusiv comercial, al conectivității fizice și cooperării transfrontaliere, precum și în domeniul cultural.

De asemenea, Klaus Iohannis și-a arătat susținerea pentru continuarea negocierilor privind finalizarea Declarației comune privind perspectiva europeană a Ucrainei, document aflat în discuție în plan bilateral de anul trecut, cu luarea în considerare a elementelor de interes pentru România.

Șeful statului român a acordat un spațiu amplu, în convorbirea telefonică, soluționării problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români. În acest sens, Președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.