Evenimentul Zilei > Actualitate > General american despre baza de la Câmpia Turzii: „Vrem un ochi care nu clipește deasupra Mării Negre”
General american despre baza de la Câmpia Turzii: „Vrem un ochi care nu clipește deasupra Mării Negre”

General american despre baza de la Câmpia Turzii: „Vrem un ochi care nu clipește deasupra Mării Negre”

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un punct important al NATO de unde ar putea fi supravegheate, cu drone, mișcările Rusiei în regiunea Mării Negre.

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges, care a condus comandamentul forțelor americane în Europa până în 2017 susține că baza aeriană de la Câmpia Turzii este foarte importantă, din punct de vedere strategic, pentru NATO. Acest lucru explică de ce armata SUA intenționează să investească peste 130 de milioane de dolari pentru a-i moderniza infrastructura.

Generalul, care este un bun cunoscător al dinamicii din regiunea Mării Negre și al amenințărilor rusești consideră că baza ar putea deveni un centru important pentru supravegherea aeriană și strângerea de informații din regiunea Mării Negre.

„Este ceea ce noi numim un «ochi care nu clipește», vrem să avem un «ochi care nu clipește» deasupra Mării Negre, pentru a putea mereu să monitorizăm ce face Rusia cu forțele navale, activitățile lor ilegale de a folosi porturile din Crimeea și celelalte lucruri pe care le fac în regiune, în așa fel încât nimeni să nu fie luat prin surprindere și să putem arăta restului lumii ce face Rusia”, a spus generalul american.

În opinia lui Ben Hodges, România ar trebui să România ar trebui să găzduiască un centru de excelență pentru sistemele aeriene fără pilot deoarece există condiții bune de zbor, iar Rusia desfășoară în continuare acțiuni „maligne” și încalcă în mod repetat Convenția de la Montreux.

Este vorba de acordul ce reglementează accesul navelor de război prin strâmtorile Mării Negre și este implementată de Turcia, trimițând submarine în misiuni în Marea Mediterană.

O bază de importanță majoră

În acest context, el spune că investiția de la Câmpia Turzii este un semnal că SUA recunoaște importanța strategică a României la Marea Neagră, iar NATO ar trebui să facă o prioritate din aprobarea unui plan de apărare a regiunii, la fel cum a făcut-o pentru cea baltică.

„Nu pot vorbi în numele Forțelor Aeriene și nu sunt un expert în cum ar putea folosi baza. Dar este mereu înțelept să ai adâncime și să ai rezerve. Sigur că forțele aeriene române și cele ale NATO zboară deja de la Mihail Kogălniceanu, iar cele americane și cele turcești zboară de la Incirlic”

Generalul a precizat că este foarte important ca NATO să dețină o infrastructură suplimentară în zonă, în condițiile în care, în cazul unui conflict, Rusia va încerca să distrugă infrastructura existenă fie prin lovituri kinetice, fie prin atacuri cibernetice.

„Trebuie să fii competitiv. Altfel, Rusia va continua să folosească Marea Neagră ca pe cea mai importantă platformă de lansare a acțiunilor sale maligne, nu doar către Ucraina, Georgia sau Transnistria, ci și către Siria, Libia. Deci, decizia de a îmbunătăți capabilitățile aeriene din România este o manifestare a recunoașterii importanței strategice a regiunii”, a declarat generalul Ben Hodges, într-un interviu acordat Europa Liberă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: