Primele reacții alergice la vaccinul anti-Covid-19. Ce a pățit un medic celebru

vaccin covid 19, vaccinare

Au apărut primele reacții alergice la noul vaccin anti-Covid-19. Un medic cunoscut din Statele Unite a povestit prin ce a trecut.

Din primele informații reiese că un doctor celebru din Boston, cu alergie cunoscută pentru crustacee, a avut o reacție alergică foarte puternică după ce și-a făcut vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Moderna.

Dr. Hossein Sadrzadeh, oncolog la Boston Medical Center, a declarat că a avut o reacţie severă aproape imediat după vaccinare, cu ameţeli şi palpitaţii. El știa că este alergiec la crustacee.

David Kibbe, purtător de cuvânt la Centrul Medical din Boston, a declarat vineri că dr. Sadrzadeh „a simţit că dezvoltă o reacţie alergică şi i s-a permis să îşi administreze singur adrenalină. El a fost dus la secţia de urgenţă, evaluat, tratat, observat şi externat. Acum se simte bine”.

În Statele Unite s-au administrat deja peste un milion de doze de vaccin, potrivit raportării Centrului pentru Controlul Bolilor.

Este prima reacţie severă asociată vaccinului Moderna, care se află în prima sa săptămână de lansare la nivel naţional.

Un oficial al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA a declarat săptămâna trecută că FDA investighează în jur de cinci reacţii alergice care au apărut după ce oamenilor li s-a administrat vaccinul COVID-19 Pfizer - BioNTech în Statele Unite.

Câte vaccinuri vor intra în România?

Numărul de vaccinuri pe care le poate accesa România pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer este de 10 milioane.

Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

„Campania de vaccinare începe în același timp în România și în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Avem totul pus la punct. Este un moment important, îl așteptăm de un an de zile. Apariția vaccinului într-un timp record va ajuta la eradicarea pandemiei într-o perioada cât mai scurtă, sper eu.

În completarea măsurilor pe care le avem, vaccinul vine să ajute la acest lucru”.

Cîțu a precizat că „săptămâna viitoare vom primi în jur de 144.000 de doze; în total, România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin”. Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin.

În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească șansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).