A crescut cu peste 4% preţul petrolului, nivel care nu a mai fost atins de la atacurile asupra câmpurilor petroliere din Arabia Saudită, din septembrie 2019.

Deși nu a fost afectată nicio instalație sau producție de petrol, uciderea unuia dintre cei mai puternici generali ai Iranului este o provocare care ridică tensiunea dintre Washington și Teheran, sporind temerile unei confruntări armate care ar putea atrage şi alte țări.

În timp ce se concentrează asupra reacției Iranului, liderul suprem al țării, Ayatollah Ali Khamenei, a promis că „represalii severe” îi așteaptă pe ucigașii din Soleimani, potrivit unui comunicat.

„Acesta este un eveniment seismic în regiune”, a declarat Jason Bordoff, fost oficial al administrației Obama care lucrează acum la Universitatea Columbia. Răspunsul Iranului va fi sever și mortal. Și cu siguranță poate include atacuri crescânde asupra infrastructurii energetice”.

Atacurile au zguduit alte piețe

Capitalurile americane au scăzut, iar acțiunile din Asia, de asemenea, au scăzut faţă de câștigurile anterioare, pe măsură ce știrile despre atac se derulau în media. Preţul aurului a urcat odată cu yenul, în timp ce investitorii au căutat active de refugiu mai sigure, notează time.

Citește și: