Din cauza temperaturilor ridicate, culturile de toamnă ar putea fi compromise, avertizează specialiştii.
Temperaturile ridicate, "peste mediile climatologice" cu care ne-a obişnuit luna noiembrie, se vor menţine şi în următoarea perioadă, spun meteorologii. Însă, în timp ce şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, susţine că vremea caldă din această perioadă nu are nicio legătură cu încălzirea globală, ci doar cu circulaţia maselor de aer - cu alte cuvinte, nu am avea motive de îngijorare - biologii avertizează că animalele şi-au schimbat comportamentul, iar culturile de toamnă ar putea fi compromise.
Concret, specialiştii ANM au arătat că temperaturile ridicate din ultimele zile au fost provocate de un ciclon care aduce mase de aer cald deasupra Europei.
"Atmosfera este atât de complexă, încât nu se poate spune de ce avem 20 de grade Celsius în noiembrie. Vă pot spune doar că nu este nimic anormal, climatologic vorbind. În România au existat foarte mulţi ani în care temperatura a trecut de 20 de grade C în noiembrie, dar au fost şi foarte mulţi ani cu -20 de grade C, tot în noiembrie", a explicat şeful ANM. Şi, potrivit specialiştilor, primăvara de noiembrie continuă.
Astfel, astăzi, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 şi 23 de grade C, iar minimele - între 4 şi 14 grade C. Apoi, maxima zilei de mâine va atinge 22 de grade C, în timp ce joi, mercurul termometrelor va urca până la 20 de grade C.
De obicei ningea în noiembrie
Temperaturile ridicate din ultimele săptămâni au produs însă dezechilibre în natură: au în mugurit copacii, albinele caută polen crezând că e încă vară, ba chiar urşii au renunţat la hibernare şi au ieşit din bârlog. Iar specialiştii subliniază că aceste modificări nu sunt de bun augur, riscul fiind ca, în cazul în care "dă gerul" peste pomii fructiferi care stau să înflorească şi peste culturile de toamnă care au germinat, recolta din 2011 să fie parţial pierdută.
"Culturile de toamnă încep să germineze, iar în momentul în care vine frigul, sunt compromise", a explicat conferenţiarul universitar doctor Cristina Dobrotă de la Facultatea de Biologie a Universităţii "Babeş-Bolyai", din Cluj, specialist în fiziologia plantelor. Iar consecinţa este că, la primăvară, aceste culturi, precum grâul de toamnă, trebuie reînsămânţate.
"Mai mult, cât priveşte pomii fructiferi, faptul că au înmugurit nu este un lucru favorabil. Riscul e ca, la primăvară, pomii prinşi de îngheţ să înmugurească cu întârziere", adaugă specialistul.
"De obicei, la jumătatea lunii noiembrie, ningea, îngheţa pământul. Acum, sunt multe plante anuale înmugurite, unele chiar înflorite, dar sunt şanse mici să fructifice", a explicat, la rândul său, biologul Petronela Comănescu.
Astfel, tufele de salvie au boboci, salcia a făcut mâţişori, iar levănţica, magnolia şi liliacul stau să înflorească. Ba chiar, albinele au ieşit în căutare de polen. "În această privinţă nu există însă niciun risc, pentru că al binele şi-au făcut deja stocul", conchide aceasta.