În fiecare vară, blocajele în trafic pe DN39, șoseaua care face legătura între Constanța și sudul litoralului, se formează invariabil între Agigea, la descărcarea din Autostrada A2, și Eforie Sud. „Pe toată durata sezonului estival, acea porțiune de drum este un calvar pentru șoferi, un fel de Valea Prahovei. De la Agigea până în sudul litoralului și Vama Veche ajungi să stai câte 3- 4 ore în trafic, pe o distanță de numai 30 de km”, a explicat primarul Mangaliei, Cristian Radu. El a precizat că mulți investitori au refuzat să facă afaceri în stațiunile din sudul litoralului, tocmai din acest motiv, al lipsei infrastructurii.

 

„Conducerea CJ cunoaște de ani buni această problemă, dar a refuzat efectiv să investească bani în crearea unei rute alternative pentru DN 39. Acum un an-doi, președintele CJ, Horia Țuțuianu (PSD) mi-a promis, personal, că până în 2019 va fi gata șoseaua ocolitoare Agigea-Techirghiol-Topraisar-Moșneni-Olimp. Până la această oră, nici măcar o bordură nu a fost montată pe acel segment de drum”, a mai spus edilul Mangaliei. Potrivit acestuia, CJC ar fi putut atrage și fonduri UE pentru construcția sau modernizarea variantei ocolitoare a DN 39 între Agigea și Mangalia.

„Suma disponibilă în cadrul acestui program european era de 118 milioane de euro. CJ a ales să asfalteze niște drumuri comunale cu sume colosale, în loc să fluidizeze traficul către stațiunile din sudul litoralului. Asta înseamnă sabotarea economiei locale din considerente strict politice. Dacă Mangalia ar fi avut un primar din PSD-ALDE, Guvernul sau CJ ar fi alocat fonduri pentru acea rută ocolitoare. În cazul de față, turiștii și locuitorii din sudul județului sunt condamnați să-și petreacă vacanțele blocați în trafic, doar pentru calculele electorale ale actualei conduceri a Consiliului Județean Constanța”, a completat Radu Cristian.

Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, respinge acuzațiile primarului de Mangalia, acuzându-l pe edilul PNL că nu cunoaște legea, consiliile județene neocupându-se cu asfaltarea drumurilor comunale. Cât privește reabilitarea celor două rute ocolitoare ale DN39, sunt porțiuni de drumuri județene pentru construirea cărora CJ Constanța întâmpină probleme din partea proprietarilor de terenuri agricole riverane. “Regia Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, din subordinea CJC este în proces de cadastrare în urma căruia vor fi făcute exproprierile necesare. Nu se poate face imediat”, a explicat, pentru EVZ, președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu.