Primarul Craiovei critică dur PNRR. Olguța Vasilescu: Bătaie de joc faţă de munca unor oameni

Primarul Craiovei critică dur PNRR. Olguța Vasilescu: Bătaie de joc faţă de munca unor oameniLia Olguța Vasilescu. Sursa foto: arhiva EVZ

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu critică PNRR pe tema construirii de noi spitale în România. Ea acuză că orașele din Ardeal au câte două, trei sau chiar patru astfel de unități medicale cuprinse în PNRR, în timp de Craiova a rămas pe dinafară.

Lia Olguța Vasilescu susține că municipiul Craiova a depus adrese prin care anunțat că se dorește construirea unui spital de pediatrie cu finanțare europeană. Potrivit primarului, adresele au fost depuse  atât la Ministerul Fondurilor Europene cât şi la Ministerul Sănătăţii, încă de anul trecut, din 25 februarie 2021. Câteva luni mai târziu, în 8 iunie, a mai fost depusă o solicitare, dar aceasta nu a primit niciun răspuns.

„În ultimele două zile, peste tot în media, pe Facebook, peste tot, cei de la USR spun că de fapt Craiova nu a depus niciun fel de solicitare. Nu! Am depus solicitare cu toate celelalte administrații. Nu s-a ţinut cont de ea“, a declarat Lia Olguța Vasilescu la Antena 3.

Lista ținută la secret

Lia Olguța Vasilescu mai spune că lista spitatelor ce au fost incluse în PNRR a fost cunoscută doar de ministrul Ghinea și un secretar de stat. Ea s-a arătat indignată de faptul că municipiul Craiova a fost ignorat complet.

„Am solicitat la Ministerul Sănătăţii să mi se dea criteriile pentru care unele spitale sunt în listă, altele nu sunt. Şi mi s-a răspuns că nu există niciun fel de metodologie, nu există niciun fel de hotărâre de guvern.

Că a fost o secretară de stat de la USR, doamna Migiu, care numai ea a ştiut de această listă şi cum a selectat aceste spitale numai dumneai ştie să spună. Deci este clar că nu a fost făcut nu numai transparent, dar pur şi simplu a fost într-o totală bătaie de joc faţă de munca unor oameni”, a  mai declarat Lia Olguța Vasilescu, pentru sursa citată.

Ce prevede PNRR pentru sănătate

Componenta de sănătate din Planul de Redresare și Reziliență prevede două tipuri principale de investiții, cu un buget total de 2,45 miliarde de euro. PNRR prevede construirea sau renovarea a 200 de centre comunitare, dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie, în special în mediul rural,  dar și amenajarea sau modernizarea a 30 de ambulatorii (policlinici) și 26 de secții ATI pentru nou născuți. Tot în PNRR se mai prevede și infrastructură nouă pentru 24 de unități sanitare din țară (spitale) și construirea a 10 unități medicale mobile.

 

Ne puteți urmări și pe Google News