Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar din Peciu Nou, liberalul Ioan Fărcălău. Acesta e acuzat de  săvârșiurea infracţiunii de luare de mită.

Fost PDL-ist, Fărăcălău este un personaj extrem de interesant. În anii trecuți acesta a ajuns în pușcărie pentru a condus mașina mort de beat, fiind prins de două ori de polițiști. La ultimele alegeri locale, în 2016, deși făcuse pușcărie, Ioan Fărcălău a devenit candidatul PNL pentru Primăria din Peciu Nou și a câștigat alegerile. Imediat ce s-a văzut în fotoliul de primar, și-a stabilit tarifele.

Ancheta procurorilor a plecat de la un denunț făcut de omul de afaceri Florin Măran, patronul firmei Tehnocer, trimis  la rândul său în judecată de DNA pentru evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani și uz de fals, dosar în care prejudiciul calculat a fost de 12,3 milioane de lei. În fața anchetatorilor, ca să scape cu pedeapsă mai mică, Măran a spus că primarii comunelor Peciu Nou și Pișchia i-au cerut de fiecare dată mită 5% din valoarea proiectelor, pentru a-i favoriza contractele. Edilul din Peciu Nou a primit șpaga în tranșe, însumând în final peste 130.000 lei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada februarie 2014 – ianuarie 2015, inculpatul Fărcălău Ioan, în calitate de primar al comunei Peciu Nou, judeţ Timiş, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de suma de 403.650 lei reprezentând 4,5% din valoarea unor contracte pe care acesta urma să le încheie cu primăria respectivă. În schimbul banilor respectivi, inculpatul Fărcălău Ioan i-a promis omului de afaceri că va depune toate demersurile pentru ca acele contracte să fie încheiate cu firma sa. De asemenea, inculpatul urma să îşi exercite atribuţiile de serviciu în aşa fel încât contractele respective să se desfăşoare în bune condiţii pentru firma omului de afaceri, prin efectuarea plăţilor la timp şi acceptarea la plată a înscrisurilor depuse (situaţii de lucrări, facturi fiscale etc.). În acest context, omul de afaceri a remis inculpatului Fărcălău Ioan un ceas de mână şi, în 10 tranşe, sumele de 129.200 lei şi 2.000 euro”.

În cauză, DNA a obținut sechestru asupra unui imobil ce aparţine inculpatului, în vederea confiscării speciale. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş, cu propunere de se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.