Evenimentul Zilei > Justitie > Primarul Bacăului, acuzat de luare de mită, va fi cercetat în stare de libertate
Primarul Bacăului, acuzat de luare de mită, va fi cercetat în stare de libertate

Primarul Bacăului, acuzat de luare de mită, va fi cercetat în stare de libertate

Romeo Stavarache a fost reținut, ieri, pentru 24 de ore. El este acuzat de procurorii DNA că, în perioada 2008 – 2011, direct sau prin intermediul a două persoane, inculpate în acest dosar, a pretins și primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani.

Inculpații din acest dosar sunt:

  • Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 5 infracțiuni de luare de mită;
  • Liviu Goian, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 3 infracţiuni de complicitate la luare de mită;
  • Vasile – Liviu Cenușă, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 2 infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Faptele

Potrivit procurorilor DNA, Romeo Stavarache este acuzat de următoarele fapte:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.
În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.
În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.
 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.