Primăriile şi consiliile judeţene refuză să strângă cureaua

Primăriile şi consiliile judeţene refuză să strângă cureaua

Criza bugetară nu a ajuns şi la autorităţile locale, dacă luăm în considerare cât se pregătesc să cheltuiască în următoarele luni chiar şi pentru bunuri sau servicii care nu sunt neapărat necesare.

Primăriile, prefecturile şi consiliile judeţene continuă să cheltuiască mult pe bunuri şi servicii. Asta în condiţiile în care angajaţii din sectorul bugetar, adică inclusiv cei din respectivele instituţii, îşi vor vedea lefurile cu un sfert mai mici, deoarece cheltuielile bugetare depăşesc cu mult veniturile.

Spre exemplu, municipiul Bucureşti a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) un anunţ prin care vrea să contracteze, pentru şapte luni, servicii de transport aerian intern şi internaţional, precum şi de cazare în valoare totală de 100.000 de euro. Întrebat de EVZ, viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, a explicat că nu ştie pentru cine sunt aceste servicii şi că toate cheltuielile care nu sunt urgente şi neapărat necesare ar trebui limitate, mai ales că spre finele anului instituţia va avea probleme mari cu bugetul.

„Ar trebui făcute doar investiţiile necesare pentru funcţionarea oraşului. Cât de curând vom fi nevoiţi să facem o rectificare bugetară drastică din cauză că, faţă de prognozele de la începutul anului, veniturile sunt acum mai mici cu 30%”, spune Raicu.

Primăria municipiul Timişoara se pregăteşte să dea 16.000 de lei pentru 2.500 de broşuri şi 3.000 de pliante necesare proiectului „Trăim în bazinul Carpaţi”. „Erau alocaţi bani pentru publicitate şi s-a decis să se tipărească aceste broşuri şi pliante”, ne-a explicat Corina Radu, de la Serviciul achiziţii publice al Primăriei Timişoara.

230 de anunţuri în luna mai

În total, în luna mai, când guvernul trebuia să facă alegerea grea între tăierea pensiilor şi majorarea taxelor, autorităţile locale au lansat aproape 230 de cereri de oferte de achiziţii publice, la fel de multe ca în luna aprilie. Majoritatea vizează reparaţii ale şcolilor, muzeelor, drumurilor, sistemelor de canalizare sau reabilitări termice ale clădirilor.

Printre ele se mai găseşte însă şi intenţia Primăriei Capitalei de a cumpăra instrumente muzicale cu coarde, cu clape, de suflet şi cu percuţie - cu o sumă de 440.000 de euro, din care circa jumătate sunt suportaţi de Banca Europeană pentru Investiţii.

Totodată, Consiliul Judeţean Olt va cheltui 11.000 lei din fonduri europene şi de la bugetele de stat şi local pe publicitatea şi promovarea proiectului „Reabilitarea şi dotarea Şcolii Speciale Ajutătoare Balş”.

Schimbări la Legea achiziţiilor publice

Autorităţile vor putea împărţi mai uşor banii publici, după ce vor putea atribui contracte directe de o valoare mai mare decât în prezent. Pragul achiziţiilor publice directe de bunuri şi servicii ar putea creşte de la 15.000 euro, cât e în prezent, la 50.000 euro. Pentru lucrări, pragul va urca de la 40.000 euro la 100.000 euro.

Totodată, limita maximă până la care pot fi atribuite contracte de lucrări prin procedura cererii de oferte va creşte de peste şase ori, la 4,85 milioane euro. Aceste modificări sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică Legea achiziţiilor publice, citat de Mediafax.

În cazul formulării unei contestaţii către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sau a unei acţiuni în justiţie, autoritatea contractantă va putea încheia contractul după comunicarea deciziei Consiliului, respectiv pronunţarea sentinţei judecătoreşti, nu înainte de expirarea termenelor de aşteptare. (A contribuit Antoaneta Etves)

Câţi bani s-au dus pe achiziţiile publice

(% din PIB)

CONSILIUL JUDEŢEAN SIBIU

150.000 de euro, pe laptopuri şi sonorizare

Pentru noua sală de conferinţe ce va fi terminată în toamna acestui an, investiţie în valoare de 5,6 milioane de lei, fără TVA, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu a considerat că sunt necesare şi dotări pe măsură.

Doar pentru sistemul de confe rinţe, sonorizare şi traducere simultană, CJ Sibiu a lansat acum câteva zile o licitaţie în valoare de 400.000 de lei, fără TVA. Sistemul de conferinţe va trebui să includă 39 de sisteme de discuţii pentru participanţii la şedinţele CJ Sibiu, iar microfoanele acestor sisteme trebuie să fie de tip „array” - principala caracteristică este aceea că receptează şi transmit sunetul la acelaşi nivel, indiferent de poziţia vorbitorului, aşezat sau în picioare.

Anunţul pentru achiziţia acestui sistem vine după o altă licitaţie lansată de instituţie, în valoare de 50.000 de euro, pentru achiziţia a 42 de calculatoare, dintre care nu mai puţin de 36 portabile. (Traian Deleanu)

Ne puteți urmări și pe Google News