Primăriile bat statul la investiții. Urmează proiecte de miliarde de euro
- Simona Tapalag ă
- 20 iunie 2014, 00:12
În vreme ce Guvernul nu reușește să atragă fonduri europene pentru autostrăzi, unele autorități locale au luat zeci de milioane de euro din sumele alocate României până acum și au proiecte mari pentru perioada 2014-2020.
Una dintre cele mai active comune din punctul de vedere al proiectelor derulate cu finanțare internațională este Stejaru, din județul Tulcea, localitatea natală a jucătoarei de tenis Simona Halep.
Strategie ca la carte
În ultimii 10 ani, valoarea investițiilor comunei a ajuns la 14 milioane de euro, din care 3,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană, alte trei de la Banca Mondială și încă 2,5 milioane de la Guvern. De altfel, întreaga strategie de dezvoltare a comunei a fost construită cu experții Băncii Mondiale. Cu acești bani, primăria a realizat sisteme de alimentare cu apă și canalizare și a reabilitat drumuri și școli.
Eoliene de 1 miliard de euro
Pentru a crește veniturile primăriei, s-a decis încheierea unui parteneriat cu o firmă austriacă. Primăria a pus la dispoziție un teren de 3,25 hectare, pe care s-a amenajat un parc eolian, cu 15 turbine. Anual, instituției îi revine un procent de 0,5% din veniturile parcului, dar nu mai puțin de 3.000 de euro/turbină, ceea ce înseamnă „venituri garantate de 45.000 de euro pe an fără să faci nimic”, după cum se mândrește primarul Dumitru Enache.
Localnicii vor câștiga și mai mult de pe urma energiei verzi. Câțiva „fii ai satului” au realizat un proiect pentru dezvoltarea unuia dintre cele mai mari parcuri eoliene din Europa. Valoarea investițiilor necesare se ridică la peste un miliard de euro, iar acum se poartă negocieri cu investitori francezi, ruși și chinezi. „Proiectul se întinde și în alte trei comune, Casâncea, Topolog și Beidaud, iar terenurile vor fi puse la dispoziția investitorilor de către localnici”, a declarat pentru EVZ primarul Dumitru Enache.
Aerodrom la Cumpăna
În comuna constănțeană Cumpăna, primăria vrea să obțină fonduri europene, printre altele, pentru construirea unui aerodrom, care să deservească alte proiecte care vor fi finanțate cu bani de la Uniunea Europeană, cum sunt un parc industrial, un centru turistic multifuncțional, un teren de golf. Aceste proiecte vor intra în bătălie cu altele similare din țară, pentru fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020.
Ulițe asfaltate
Proiecte ambițioase are și primăria comunei Saelele, din Teleorman. Când a fost înființată, în 2004, comuna din Lunca Oltului nu se putea lăuda cu un nivel de trai ridicat. Astăzi, însă, se văd beneficiile accesării fondurilor europene, cum este stația de epurare a apei uzate, care va fi finalizată în noiembrie.
Totodată, comuna va face parte, din 2015, dintr-un proiect transfrontalier, româno-bulgar. În plus, ca să atragă investitori, primăria a oferit reduceri la plata taxelor locale, astfel că în comună se cultivă legume pe aproape 300 de hectare.