Primarii din Dolj care vor spune DA migraţiei politice. Cine va TRECE la PSD

Primarii din Dolj care vor spune DA migraţiei politice. Cine va TRECE la PSD

Primarii PNL şi PDL din Dolj au început să depună cererile prin care îşi asumă renunţarea la apartenenţa liberală şi democrat liberală, respectiv opţiunea de înregimentare la PSD. ACL încearcă să-şi păstreze primarii din judeţ.

În timp ce Legea migraţiei politice le face cu ochiul multora dintre primarii olteni, care şi-ar dori să treacă în alt partid fără să-şi piardă mandatul de la Primărie, pentru alţii Ordonanţa a venit că o mănuşă.

Este şi cazul a cel puţin 15 dintre primarii Doljului, care deşi şi-au câştigat statutul de edil-şef din partea altor formaţiuni, vor trece fără remuşcări la PSD, acolo unde, spun ei, au parte de mai mult sprijin. Între timp, atât democrat liberalii cât şi liberalii doljeni încearcă să limiteze pierderile după Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care permite migraţia aleşilor locali la alte partide decât cele sub sigla cărora au câştigat funcţia.

Care sunt primarii „migratori”

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducerile celor două formaţiuni însumate în noul ACL Dolj au purtat discuţii cu toţi primarii pe care îi au în judeţ ca să se asigure de sprijinul lor pe mai departe şi susţin că nu ar avea motive de îngrijorare, susţin surse din ambele filiale PDL şi PNL.

Surse PSD susţin însă că, primii edili PNL care au optat şi vor alege oficial în scurtă vreme transferul pentru şi la PSD sunt Iulian Bălteanu – Desa, Ion Racareanu – Bradesti, Cristiana Antonie – Bistreţ, Mihai Bojin – Macesu de Jos, Puiu Calafeteanu – Plenita, Mircea Guţă – Calafat, Marin Vintilă – Poiana Mare, Gheorghe Mungiu – Ciupercenii Noi, Sorin Bitoleanu – Fărcaş, Florea Neacşu – Gighera, Dumitru Marcu – Goicea. Şi de la PDL, spun surse, cel puţin trei dintre primari şi-ar fi dat acordul de a migra către PSD.

Ce motive invocă primarii

Unii dintre edili motivează trecerea la PSD că o necesitate întrucât comună pe care o reprezintă este implicată în proiecte cofinanţate de Consiliul Judeţean Dolj, condus de Nelu Prioteasa – PSD. Motivul pentru care alţi edili ar îmbrăţişa migraţia politică este prietenia ce îi leagă de unii dintre membrii sau liderii PSD.  

Reamintim că PDL a atacat în instanţa Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali şi cere restabilirea mandatelor obţinute de reprezentanţii formaţiunii la alegerile din 2012, chiar dacă aceştia migrează între timp spre alte formaţiuni. Potrivit democrat-liberalilor, Ordonanţa Guvernului privind migraţia aleşilor locali şi judeţeni la alte partide, în termen de 45 de zile, este neconstituţională, iar PDL a atacat-o la Avocatul Poporului, respectiv în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti.

SUA critică actul normativ

De la publicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului în Monitorul Oficial, aleşii locali au la dispoziţie 45 de zile să decidă dacă vor să migreze în alt partid sau dacă vor să devină independenţi. Actul normativ este criticat de ambasadele Marii Britanii şi Statelor Unite: "suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales" în privinţa proiectului de OUG care permite migraţia politică a aleşilor locali. "Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă", se arată în declaraţia de presă a Ambasadei SUA.