Primarii de sector îşi vor înapoi dreptul luat de Băsescu: să strângă maidanezii de pe stradă
- Antoaneta Etves
- 2 februarie 2011, 12:44
Primarii sectoarelor vor să strângă şi ei maidanezii de pe străzile Capitalei, dar spun că legea nu le dă voie. Unul dintre primari, Andrei Chiliman, a riscat şi a înfiinţat Poliţia Animalelor şi strânge maidanezii din 2008.
Problema strângerii maidanezilor de pe străzi a fost scoasă din nou de la naftalină de către edilii sectoarelor, după aproape 10 ani de la "victoria" obţinută în faţa primarului general de la acea vreme, Traian Băsescu, şi de care primarii de sector s-au bucurat doar aproximativ o jumătate de an.
Aceştia au câştigat în 2001 dreptul de a aduna şi ei patrupedele de pe stradă, prin votarea unei Hotărâri de Consiliu de către aleşii generali ai Capitalei. Numai că, după numai şase luni dreptul le-a fost luat, din cauză că Băsescu a contestat decizia consilierilor şi a obţinut câştig de cauză în instanţă.
Acum, primarii cer din nou să li se dea voie să strângă maidanezii şi să amenajeze adăposturi.
Pe de altă parte, edilul sectorului 1 a înfiinţat Poliţia Animalelor şi a amenaja adăposturi speciale, în care să fie adăpostiţi maidanezii. Asta, cu toate că reprezentanţii Municipalităţii spun că activitatea Poliţiei Animalelor nu a fost mandatată de Consiliul General al Capitalei.
Problema a fost repusă pe tapet după ce o femeie a murit, săptămâna trecută, din cauza muşcăturilor provocate de o haită de maidanezi aflată în curtea unui fost sediu ADP din sectorul 5 al Capitalei.
CITIŢI ŞI:
- Dezbatere evz.ro despre maidanezi şi magazinele de vise, cu Mihail Atănăsoaei, prefectul Capitalei
Piedone: "Primăria Capitalei e incapabilă"
"De când sunt primar, am solicitat descentralizarea (...) unui singur serviciu - să mi se dea posibilitatea să strâng eu câinii. Primăria Capitalei e incapabilă să gestioneze această situaţie. (...) De peste trei ani de zile eu şi mai mulţi primari solicităm descentralizarea pe acest subiect. Eu unul m-am săturat să iau castanele de dimineaţă până seara de la cetăţeni fără să am în atribuţii. Nu pot să ridic din umeri şi să spun că vina nu este la mine, ci la Primăria Capitalei. Dacă iau aceste castane, să le iau pe drept. Solicit primarului general, Consiliului General un proiect de hotărâre care să delege atribuţiile primarilor de sector pentru strângerea câinilor. Că Primăria Capitalei va rămâne cu gestionarea adăposturilor, e OK. Mie să-mi spună unde să-i duc", a afirmat, pentru Agerpres, Popescu-Piedone.
Şi edilul sectorului 2, Neculai Onţanu, caută soluţii în ceea ce priveşte strângerea maidanezilor şi cere să fie lăsat să adune patrupedele.
Chiliman strânge câinii de doi ani
În timp ce majoritatea ediliilor de sector se plâng că nu au cadru legal ca să strângă patrupedele în adăposturi, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman o face din 2008, de când consilierii locali din sectorul 1 au votat o hotărâre care prevede înfiinţarea Serviciului Poliţia Animalelor.
Aceştia sunt dotaţi cu maşini şi unelte necesare capturării maidanezilor. Aceştia sunt duşi în adăpostul din şoseaua Odăii, locaţie care poate adăposti 700 de câni comunitari.
În timp ce surse din cadrul Municipalităţii spun că Primăria Sectorului 1 nu a avut mandat pentru strângerea maidanezilor şi că activitatea nu este legală, societatea civilă este de părere că edilul sectorului 1 este singurul care a reuşit să facă ceva concret în ceea ce prieşte cânii comunitari. “Adunăm maidanezii, îi sterilizăm şi vaccinăm şi îi ducem la adăpostul Primăriei, care este mai mare decât cel al Municipalităţii. Noi avem aproximativ 700 de locuri faţă de 200, cât are cel al Primăriei Capitalei", au explicat reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.
Oprescu se declară înfrânt de lege
Din 2001 până în 2008, Municipalitatea a fost singura care s-a ocupat de strângerea maidanezilor de pe străzi. Deşi Primăria Capitalei a alocat zeci de milioane de euro pentru gestionarea problemei câinilor comunitari, în prezent nu se ştie nici măcar câţi maidanezi sunt pe străzile Capitalei şi nici câţi au fost castraţi sau vaccinaţi.
Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, spune că este depăşit de lege şi că îşi doreşte să ducă maidanezii la Fundulea, locaţie unde intenţioneză să construiască un adăpost pentru patrupedele fără stăpân. În plus, acesta este de acord să strângă câinii de pe străzi împreună cu primarii de sector.
Băsescu a vrut să strângă doar el câinii
Astfel, în 2001, edilii sectoarelor au cerut Consiliului General al Capitalei trecerea activităţii de strângere a câinilor comunitari de pe străzi de la Municipalitate la primăriile de sector. Aleşii generali au dat o hotărâre în acest sens, iar primarii de sector au amenajat şi locurile în care maidanezii urmau să fie adăpostiţi. Numai că, după aproximativ o lună, de la punerea în aplicare a Hotărârii, Traian Băsescu a atacat, în calitate de primar general, decizia Consiliului şi a câştigat în instanţă anularea trecerii serviciului la sectoare. Aşa că, edilii de sector au apucat doar să amenajeze câteva adăposturi şi să adune câţiva maidanezi de pe străzi.
Eutanasierea, luată în discuţie în Parlament
În Capitală există aproximativ 60.000-70.000 de maidanezi. O mică parte dintre aceştia au fost sterilizaţi, iar puţini au fost adoptaţi, ajungând astfel să aibă o familie.
În timp ce ONG-urile militează pentru sterilizarea tuturor maidanezilor şi relocarea lor, prefectul Capitalei, Mihail Atănăsoaei, spune că ar fi mai bine ca patrupedele să fie strânse în adăposturi şi îngrijite, asta dacă se găsesc, anul viitor, în vistieria Municipalităţii nu mai puţin de 40 de milioane de euro, banii care ar fi necesari, potrivit acestuia, pentru întreţinerea câinilor. În caz contrar, Atănăsoaei spune că: "va trebui să fim realişti şi să îmbrăţişăm soluţia eutanasierii".
Prefectul Capitalei a înaintat, în acest sens, un proiect de lege prin care cere Parlamentului să aprobe modificarea legii privind protecţia animalelor. Dacă actul va deveni lege, o parte din câinii comunitari ar putea fi eutanasiaţi.