Primăria lui FIREA cumpără terenuri în BUCUREȘTI cu PREȚURI de i-ar VINDE toată lumea
- Andrei Vi şan
- 6 septembrie 2018, 19:42
Consiliul General al Capitalei a aprobat joi, în prezența primarului Gabriela Firea, achiziţionarea a şapte terenuri în suprafaţă totală de 46.088 metri pătraţi din Parcul Verdi, la un preţ total de 49,775 de milioane de euro.
Primarul general, Gabriela Firea, a spus că locuitorii din vecinătatea Parcului Verdi s-au adresat în numeroase rânduri reprezentanţilor Municipalităţii, solicitând ca spaţiul respectiv să fie folosit ca loc de recreere pentru toţi bucureştenii.
"Regret să observ faptul că în loc să fie apreciat efortul nostru de a fi recuperate toate spaţiile verzi - pentru că avem şi infringement - din nefericire, au fost voci, singulare şi nu de foarte mare amplitudine, care au comentat acest subiect în cheia că Primăria Capitalei face această achiziţie de la nişte samsari. Pe noi ne interesează doar respectarea legii şi achiziţia se face în deplină legalitate, la preţul care derivă din grila notarială. Nu poate fi contestată o grilă notarială", a declarat Firea.
Deputatul independent Nicuşor Dan, care a luat cuvântul în timpul şedinţei Consiliului, a anunţat că va comanda la rândul său o expertiză şi că ia în calcul sesizarea Curţii de Conturi. El a apreciat că prin adoptarea hotărârii va fi "consfinţit un preţ de 1.000 de euro/mp" pentru spaţiile verzi care au proprietari privaţi în Bucureşti. El a opinat că un preţ corect ar fi cel de 100 de euro/mp în cazul acestor terenuri, deoarece este vorba despre suprafeţe de spaţii verzi, nu construibile.
Directorul Direcţiei Juridice, Adrian Iordache, a declarat că în perioada 1996-1998, când s-au făcut retrocedările, terenurile respective nu erau încadrate ca spaţii verzi. "El e prins ca spaţiu verde, dar dacă ne uităm la aceste sentinţe (de retrocedare, n.r.), atunci nu exista spaţiu verde. În 1996, 1998, Bucureştiul nu avea Plan Urbanistic General care să cuprindă spaţiu verde în zona aceea. PUG-ul s-a aprobat în 2000. Restituirile au fost făcute în 1996, 1998, 1999", a spus Adrian Iordache.
Conform unui comunicat PMB, în cazul aplicării Legii nr. 255/2010 privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică, valoarea pe care ar fi trebuit să o plătească Primăria pentru cele şapte terenuri ar fi fost de 59.108.196 euro (1.282 euro/mp).
"Proprietarii (Săvulescu Emil şi Săvulescu Geta - n.r.) au depus o ofertă finală de vânzare de 1.080 euro pe metru pătrat, valoare situată sub rezultatul final al evaluării comandate de Primărie, şi, totodată, sub nivelul din grilele notarilor publici. În concluzie, per total, valoarea de achiziţie pentru cele şapte terenuri se ridică la 49,775 de milioane de euro", a menţionat sursa citată de Agerpres.