Primăria Cernăuți face lucrări neanunțate la un cavou vechi de peste 100 de ani. Societatea civilă, revoltată

Primăria Cernăuți face lucrări neanunțate la un cavou vechi de peste 100 de ani. Societatea civilă, revoltată

Salvarea Cimitirului istoric din Cernăuți, despre care am scris AICI, continuă să fie o luptă grea a românilor bucovineni.  Societatea civilă din Cernăuți bate alarma că, zilele acestea, la un cavou de început de secol XX, ce-a aparținut unei familii de români, a fost demontată piatra funerară și se fac lucrări neanunțate. Reconstrucția subterană ar putea fi în scopul unei posibile noi înhumări, presupun lideri din fosta capitală bucovineană, conform BucPress

Muzeul istoric și de arhitectură sub cerul liber din Cernăuți, tot în pericol 

Lideri din Cernăuți se declară îngrijorați că respectivul cavou nu va mai aparține familiei de români, care și-a permis financiar să-și construiască o criptă de veci, în urmă cu o sută de ani. Numele celora, cărora le-a fost deranjat somnul de veci, vor fi înlocuite cu altele. Ca dovadă, jurnaliștii de la același canal media publică imagini ce ilustrează cazul unei alte familii de români – Ungureanu.

Cavoul acesteia, cu vechime de mai mult de un secol, a fost acaparat abuziv de Primăria Cernăuți și vândut unei familii de localnici ucraineni. Aceasta își înmormântează acolo morții. Numele românilor au fost șterse, arhitectura monumentului funerar deteriorată, iar despre soarta rămășițelor pământești ale vechilor stăpâni nu se știe nimic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piatra funerară a fost demontată, mormântul vechi a fost săpat, osemintele morților români scoase

Ne referim acum la cripta elegantă de o arhitectură inedită, ce-a aparținut familiei Zebacinschi și Ecaterinei Popescul, nume deslușite pe monument încă recent, în limba română.

„În cimitirul vechi din Cernăuți, de câteva zile, au loc lucrări la cripta din secolul al XIX-lea, semnată „Cripta familiei Zebacinschi” și „Ecaterina Popescul”. Piatra funerară a fost demontată, mormântul vechi a fost săpat, osemintele cel mai probabil că au fost scoase, iar structura internă – consolidată cu beton.

Contactată de membrii Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, Angela Nicolaeva, directoarea Cimitirului din Cernăuți, a declarat că nu este vorba de demolare, ci de restaurare”, scrie Marin Gherman, pe BucPress. 

Directoarea Cimitirului din Cernăuți susține că cei care dețin actele de proprietate a   locurilor de veci desfășoară lucrări de restaurare a cavoului, pentru că s-ar fi degradat.  Lideri din Cernăuți nu au putut afla cine a intrat în posesia documentelor de proprietate pentru o criptă în cimitirul istoric din oraș. Mai ales că ultimul membru al familiei înmormântate acolo a decedat în 1908.

Cavoul demolat, fără a anunța comunitatea românească

„Cripta Familiei Zebacinschi, în care își dorm somnul de veci Ecaterina Popescul și Leonora Licperta (Ciotincan), a fost demolată fără vreun anunț sau consultare prealabilă cu comunitatea românească. Cripta respectivă se învecinează cu mormântul lui Constantin Mandicevschi, autorul versurilor cântecului celebru „Cântă cucu-n Bucovina”.

Lucrările nu par a fi o restaurare, ci mai degrabă o pregătire pentru o nouă înhumare, cu o posibilă revopsire a numelor istorice de pe monumentul criptei. De la proclamarea independenței Ucrainei, tot mai multe morminte din cimitirul vechi din Cernăuți au dispărut. Sub pretextul restaurării, în locul românilor și reprezentanților altor etnii, au fost înmormântate alte persoane, iar inscripțiile istorice, considerente mărturii în piatră ale trecutului capitalei Bucovinei istorice au fost șterse”, conform BucPress. 

Un viceprimar din Cernăuți a atenționat că „mormintele în paragină vor fi scoase la licitație”

Reamintim că viceprimarul orașului Cernăuți, Igor Krohmali, a declarat, în 2023,  în presa locală că circa 200 de morminte româneşti din Cimitirul Central din Cernăuţi, aflate în paragină, ai căror proprietari sau urmaşi nu se cunosc, vor fi scoase la licitaţie de autorităţi. Ca apoi, rămăşiţele pământeşti ale celor răposaţi să fi reînhumate în alte locuri. 

Din câte observăm, cele mai atractive locuri de veci în businessul cu morminte sunt cele mai scumpe cavouri, de importanță istorică și arhitecturală pentru români. Sunt investițiile unor familii înstărite din secolele trecute, din Cernăuți.

În realitate, business cu cele mai frumoase și scumpe cavouri

Se pare că, în ciuda protestelor liderilor asociațiilor românilor bucovineni, edilii locali își pun în practică ideile anticreștinești ieșite de comun. În contradicție cu tradițiile popoarelor europene civilizate ale UE. 

Amintim că Societatea Românilor din Ucraina ,,Golgota” în cooperare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României derulează proiectul „Panteonul românesc din Cimitirul Istoric Cernăuți”. Menirea acestuia este restaurarea, îngrijirea și întreținerea criptelor familiilor de români, care și-au găsit acolo somnul de veci, atât în perioada Imperiului Austro-Ungar, cât și în cea interbelică. 

„Dacă nu vom salva la timp aceste morminte, vor fi distruse și apoi scoase la licitația autorităților orașului Cernăuți. Proiectul nostru e important pentru toți românii, deoarece salvăm un muzeu istoric și de arhitectură  sub cerul liber. Acolo dorm somnul veșnic multe personalități importante ale neamului nostru. Altfel, ni se vor șterge urmele istorice din acest teritoriu”, a declarant Vasile Rauț, liderul Societății „Golgota” din Cernăuți, pentru EVZ.