Autoritățile din Cernăuți au luat o decizie radicală în plin război. Documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit

Autoritățile din Cernăuți au luat o decizie radicală în plin război. Documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit Sursa foto: Dreamstime.com

Decizie neașteptată luată de autoritățile de la Cernăuți. Panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului, a fost înlăturată. În locul acesteia, în Piața Centrală va fi pus drapelul ucrainean, în centrul căruia va fi ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Autoritățile din Cernăuți au decis să facă o schimbare emblematică chiar în plin război. Ideea de a înlocui panoul care mărturisește prima atestare documentară a orașului aparține lui Serghii Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți. El consideră că noul simbol amplasat în Piața Centrală va aminti de aceste momente și de dorința de a se alătura Uniunii Europene.

Administrația Regională de Stat Cernăuți a anunțat pe rețelele de socializare decizia de a înlocui documentul cu prima atestare a orașului. În Piața Centrală, în locul privilegiului lui Alexandru cel Bun, va fi pusă o imagine cu steagul Ucrainei, în centrul căreia va fi ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Acest simbol al urma să amintească de „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”, susține Serghii Osaciuk, cel care a avut inițiativa de la înlocui documentul, potrivit BucPress din Cernăuți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia nu a fost primită tocmai bine de românii din regiune. Aceștia au fost indignați de decizie, fiind vorba despre un document istoric.

Istoria orașului Cernăuți

În evul mediu timpuriu a existat o cetate pe partea opusă a Prutului, numită Țețina. Aceasta a fost distrusă de tătari, însă locuitorii rămași în viață au decis să construiască o localitate pe partea de sud a râului. Orașul Cernăuți a fost atestat documentar la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), negustorilor din Liov.

Începând cu 1775, orașul a fost parte a Imperiului Habsburgic, primind numele de Czernowitz. La acea vreme, în oraș se aflau 338 de familii. Ulterior, populație germană și evrei vorbitori de idiș au fost colonizați în Cernăuți.

În 1849 a devenit capitala Ducatului Bucovinei, instituit prin Constituția Austriei. În 1918, atunci când Austro-Ungaria s-a destrămat, orașul Cernăuți a devenit parte din România.

URSS a ocupat apoi Bucovina de Nord, în urma pactului în urma pactului Ribbentrop-Molotov și orașul a fost alocat Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene în 1940. În iulie 1941 a fost recucerit de România, pe atunci în alianță cu Germania național-socialistă. La 30 martie 1944 Armata Sovietică l-a reocupat, fiind reanexat la Uniunea Sovietică, în cadrul aceleiași Republici Sovietice Socialiste Ucrainene.