Valer Sașa, supranumit de localnicii din Tritenii de Jos, ”împăratul roșu”, pentru modul în care conduce destinele comunei, a fost condamnat de Judecătoria Turda, la o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare, și la 60 de zile de muncă în folosul comunității. Judecătorii au mai dispus ca ”împăratul roșu” să nu mai poată ocupa o funcție publică, pe durata unui an de zile. Decizia poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Cluj.

Valer Sașa a fost trimis în judecată după ce a refuzat să își exercita atribuțiile de serviciu în cazul unor medici din Turda.

Primarul din Tritenii de Jos este, practic, primar de când se știe, iar de-a lungul timpului a avut de-a face de mai multe ori cu legea penală, pentru fapte care țineau de exercitarea funcției de primar. A fost cercetat penal pentru modul în care a pietruit drumurile din comună, prejudiciul pus în discuție fiind de peste 60.000 de euro. Apoi, în anul 2016, poilițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Econimice, fosta Poliție Economică, au demarat cercetarile într-un alt dosar în care se face referire la faptul că primarul Sașa și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, prin faptul că ar fi dispus neînregistrarea în contabilitatea primăriei a două fascturi în valoare de peste 220.000 de lei.

Ultima ispravă a primarului a fost la începutul anului 2019, când a reclamat faptul că a fost bătut în curtea școlii de doi minori. Cu acel prilej, ”împăratul roșu” a fost transportat la spital dar ulterior, polițiștii au refuzat să facă alte comentarii.