Rețineri în cazul morților prin asfixiere de la spitalul Victor Babeș

Rețineri în cazul morților prin asfixiere de la spitalul Victor Babeș

Ancheta de la spitalul Victor Babeș din București, acolo unde, în 12 aprilie, au murit trei persoane într-un incident produs în Tirul ATI, are deja primele persoane puse sub acuzare.

După mai multe ore de audieri în această dimineață, polițiștii de la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei au concluzionat că doi angajați ai spitalului se fac vinovați de tragedie. Amândoi deja au primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Unul e instalator, celălalt este șeful serviciului tehnic.

Așa cum am mai scris, în această anchetă au dat deja declarații mai multe persoane - personal medical și pesonal tehnic care supraveghea aparatele, care era pe tură. Medicii și asistenții au povestit ce s-a întâmplat și cum au decurs zilele anterioare, atenția principală fiind axată pe eventuale alerte care să fi existat și care să pună sub semn de întrebare modul în care a funcționat aparatura medicală.

Cercetările procurorului și polițiștilor vizează fapte de ucidere din culpă, după ce în 12 aprilie trei pacienți au murit în urma unei probleme la instalația de oxigen. În unitatea mobilă mai erau cinci pacienți care au fost imediat transferați la alte spitale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bărbatul reținut primul este instalator. Se spune că a manevrat necorespunzator aparatura si  s-a depasit capacitatea maxima de sase Bari. Asta a produs acea oprire a instalatiei. Aceasta e prima concluzie în dosarul producerii acestei tragedii, când trei bolnavi de Covid-19, internați în Tirul ATI, au murit.

Instalatorul a fost trimis de șeful serviciului tehnic să verifice instalația de oxigen, ar fi manevrat-o greșit și asta ar fi dus la închiderea alimentării cu oxigen în interiorul unității mobile.

Verificarea ventilatoarelor în urma avariei a demonstrat că acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste șase Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Primele informații după producerea tragediei indicau că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19.

Expertiza depusă recent la dosar a aratat că o eroare umană a dus la supra-alimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale.

Polițiștii de la Omoruri au cerut și o percheziție informatică, pentru a stabili dacă a fost o eroare de soft care a dus la oprirea aparatelor sau dacă cineva a manevrat greșit instalația de oxigen. S-a dovedit că nu a fost eroare de soft.