Prima mare victorie a lui Silvio Berlusconi, obținută împotriva românilor. „Au adus comunismul, adică oprimare și sărăcie”

Prima mare victorie a lui Silvio Berlusconi, obținută împotriva românilor. „Au adus comunismul, adică oprimare și sărăcie”Copiii lui Silvio Berlusconi au ajuns la o înţelegere / Sursa: Arhiva EVZ

Primul mare succes obținut de Silvio Berlusconi, ca patron de fotbal, se leagă de o echipă românească. Înaintea confruntării, magnatul italian s-a rugat la Dumnezeu pentru victoria italienilor.

Silvio Berlusconi, decedat, astăzi, povestea în 2017 cum s-a rugat înaintea finalei Cupei Campionilor Europeni, pe care italienii de la AC Milan au câștigat-o în fața Stelei, scor 4-0, în 1989.
Steaua a jucat, în 1989, finala Cupei Campionilor Europeni, împotriva italienilor de la AC Milan. Trupa lui Van Basten, Gullit și Rijkaard i-a zdrobit pe „militari”, scor 4-0, iar patronul Silvio Berlusconi a povestit cum s-a rugat înaintea jocului, pentru marea victorie. Înainte de începerea meciului, m-am oprit zece minute ca să meditez, în capela din incinta Camp Nou. Mi-e un pic rușine, dar i-am cerut ajutorul lui Dumnezeu! I-am spus că noi suntem o civilizație religioasă și democratică, aducem bunăstare, în timp ce ei, românii, au adus comunismul, adică oprimare și sărăcie. Ei au pierdut timpul studiindu-l pe Marx! De aceea, Steaua a pierdut meciul!”, a povestit Berlusconi pentru „La Repubblica”.

A vândut clubul AC Milan

În 2015, după 29 de ani plini de succese, ca patron al echipei AC Milan, Silvio Berlusconi decidea să vândă clubul. Ulterior, i s-a făcut dor de fotbal și a investit la o echipă mai mică, Monza, pe care a promovat-o în Serie A.

Înființat în 1899, AC Milan a adunat până în anii ’80 zece titluri de campioană a Italie, a triumfat în Cupa Campionilor Europeni (1963 și 1969) și a cucerit Cupa Cupelor (1968 și 1973). Problemele apar în 1982, atunci când „rossonerii” retrogradează în „B”.

U r m e a z ă cinci ani de mediocritate, fără rezultate notabile, iar în 1986 clubul este cumpărat de Silvio Berlusconi, patronul rețelei de televiziune Fininvest, devenită ulterior Mediaset. Italianul nu a intrat în fotbal doar ca să se afle în treabă. Cunoștea fenomenul, îi plăcea și foarte important, era măcinat de ambiții politice. Silvio spera că fotbalul poate fi o rampă de lansare în politică.

A transformat un club aflat la pământ într-o mașină de fotbal

A plecat la drum cu Arrigo Sacchi, un antrenor fără firmă. „Diavolii” câștigă în 1988 Serie A, iar în 1989 și 1990 aduc pe „San Siro” trofeul Cupei Campionilor Europeni. Milanul devine o mașină de fotbal, cea mai de temut echipă. Toate marile vedete speră să prindă un contract cu „roșnegrii”, iar cota de popularitate a lui Berlusconi urcă la cote maxime.

Victoriile curg și după ce Sacchi este înlocuit cu Fabio Capello, în 1991. Milanul reușește în 1994 o victorie legendară, în finala Ligii Campionilor, 4-0 cu FC Barcelona. „Ce poate fi mai frumos?”, s-au întreabat ziariștii italieni după succesul istoric. Urmează câțiva ani în care echipa scade ritmul, iar Juventus revine în prim-planul fotbalului italian. Însă, Berlusconi continuă să pompeze bani cu nemiluita, iar vitrina cu trofee devine neîncăpătoare.

Opt titluri intern, o Cupă a Italiei, șase Supercupe ale Italiei, cinci Ligii ale Campionilor, cinci Supercupe ale Europei, două Cupe Intercontinentale și un Campionat Mondial al Cluburilor a câștigat Berlusconi ca patron al Milanului