Prima listă de propuneri pentru sediile secțiilor de votare din străinătate a ajuns la AEP

Prima listă de propuneri pentru sediile secțiilor de votare din străinătate a ajuns la AEP

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a finalizat o primă listă de propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate, în contextul organizării alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019.

MAE a transmis, joi, către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o listă cu 444 de secții de votare propuse de misiunile diplomatice și oficiile consulare.

Avansarea listei a fost posibilă datorită demersurilor susținute ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României care au solicitat sprijinul autorităților locale și au organizat consultări cu reprezentanții comunităților românești, în vederea identificării spațiilor pentru secțiile de votare ce vor fi înființate.

Printre cele 444 de propuneri de secții transmise către Autoritatea Electorală Permanentă se numără: Australia și Noua Zeelandă (7 secții), Austria (17 secții), Belgia (23 secții), Canada (9 secții), Cipru (6 secții), Danemarca (12 secții), Elveția (8 secții), Franța (8 secții), Germania (84 secții), Italia (22 secții), Republica Moldova (36 secții), Norvegia (10 secții), Olanda (22 secții), Marea Britanie (8 secții), Spania (37 secții), SUA (22 secții), Suedia (7 secții), Ungaria (6 secții).

Termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea propunerilor de secții de votare în străinătate este 19 octombrie 2019, iar până la expirarea acestuia MAE preconizează că vor fi înființate peste 800 de secții de votare în străinătate.

În perioada următoare, MAE va transmite către AEP noi propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate, sub rezerva identificării de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României de spații adecvate și obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale: Afganistan (2 secții), Franța (41 de secții), Grecia (11 secții), Irlanda (16 secții), Italia (120 de secții), Luxemburg (3 secții),  Malta (1 secție), Portugalia (9 secții), Marea Britanie (62), Spania (112 secții), Statele Unite ale Americii (7 secții).

Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările ulterioare, MAE are atribuții administrativ-organizatorice în pregătirea și desfășurarea procesului de votare în străinătate. Astfel, MAE transmite eșalonat propuneri pentru înființarea secțiilor de votare în străinătate, iar AEP adoptă sau actualizează după caz lista secțiilor de votare din străinătate în termen de 3 zile de la fiecare comunicare