Prima fermă plutitoare din lume. Investiție fabuloasă pentru a "împăca" vacile cu salvarea planetei
- Stere Gaci
- 4 septembrie 2021, 07:57
Vremurile în care cirezile de vite plecau dimineașța la pășunu și se întorceau seara sunt apuse. Zootehnia a intrat într-o nouă etapă. Astăzi, pentru a pune pe picioare o fermă de vaci care să nu fie dăunătoare pentru mediu pare să fiie nevoie de investiții astrpnomice. Reportajul realizat de ziariștii de la Agenția France Press la Rotterdam ne dă indicii clare despre cât va ajunge să coste carnea de vită
Cine a trecut de curând prin portul Rotterdam din Olanda a avut parte de o imagine halucinantă. Printre sutele de nave port-container și macaralele uriașe, o turnă de vite paște liniștită la câţiva metri deasupra apei.
O fermă plutitoare "unică în lume"
Platforma din oţel şi sticlă, cu o înălţime de trei etaje reprezintă, în opinia celor care au construit-o și finanțat-o "viitorul creşterii animalelor" în Olanda.
Ferma este construită pe trei etaje: La ultimul dintre acestea, sunt vacile care pasc. La mijloc este etajul în care laptele este transformat în brânză, iaurt și unt. Primul etaj, aflat sub nivelul mării, este zona în care brânzeturile sunt maturate.
"Lumea este supusă la presiuni", declară proprietara Minke van Wingerden, o femeie în vârstă 60 de ani . "Vrem ca ferma să fie sustenabilă şi autosuficientă atât cât este posibil", explică Minke van Wingerden investiția uriașă pe care a făcut-o împreună cu soțul ei.
Grajdul şi cele 40 de vaci formează un contrast izbitor cu enormele nave şdin marele port european, a cărui activitate neobosită este responsabilă pentru 13,5% din emisiile de carbon ale Ţărilor de Jos.
Prin ferma lor plutitoare, care funcţionează din 2019, Peter şi Minke au vrut să "aducă viaţa de la ţară în oraş" şi să creeze un spaţiu agricol.
Olanda este considerată unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor din Europa
Olandezii nsunt campioni în ceea ce privește agricultura avansată. Micuța țară europeană este al doilea mare exportator mondial de produse agricole după SUA.Explicașția e simplă. Chiar dacă e vorba de o țară mică, olandezii sunt specialiști în creşterea intensivă a animalelor şi au pus pe picioare o mulțime de sere imense.
În zilele noastre, însă, Olanda plăteşte preţul pentru succesul agriculturii sale. Emisiile de CO2 ale sectorului agricol, în special cele din creşterea vacilor de lapte, reprezintă o problemă reală în Olanda. Țara este considerată unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor din Europa. Flatulațiile vacilor sunt o sursă de metan, un gaz cu efect de seră care îi îngrijorează pe ecologiști. Şi, având în vedere că o treime din teritoriul Olandei este sub nivelul mării, Țara este deosebit de vulnerabilă la efectele încălzirii globale.
Minke van Wingerden crede că a găsit şi o soluţie pentru a nu se trezi că erma ei va fi inundată vreodată. "Suntem pe apă, deci ferma se deplasează în funcţie de maree, coborâm şi urcăm cu doi metri. Chiar și în cazul unor inundaţii, putem continua să producem", declară proprietara.
Vacile de pe ferma plutitoare sunt din rasa olandezo-germană Meuse-Rhine-Yssel. Nu sunt pretențioase în ceea ce privejte furajarea. Mănâncă în special resturi donate fermei, precum struguri de la banca de alimente locală, reziduuri de cereale de la o berărie din vecinătate şi iarba de pe terenurile de golf al celebrului club de fotbal Feyenoord Rotterdam. Bălegarul vacilor este transformat în îngrăşământ pentru grădină, iar urina este reciclată şi transformată în apă potabilă pentru vaci, Grajdul este flancat de zeci de panouri solare pentru a produce electricitatea necesară funcţionării fermei. În toată această fermă ultramodermă cexistă un singur salariat.
Îngrijirea vacilor este realizată de un robot, iar brânzeturile, iaurturile, untul şi îngrăşământul sunt vândute la un magazin de pe marginea şoselei, alături de produsele altor fermieri din regiune. Ferma plutitoare livrează de asemenea produse pentru restaurantele din oraş cu ajutorul unor camionete electrice.
Dacă iniţial ideea de a construi o fermă pe apă părea un proiect nebunesc, până la urmă pariul a fost câştigat. Ferma va fi rentabilă la finele acestui an graţie unei clientele care este dispusă să plătească pentru eforturile pe care proprietarii le-au depus pentru protejarea mediului. Un litru de lapte costă 1,80 de euro, faţă de aproximativ un euro pcât constă într-un supermarket.
Cei doi pionieri ai zootehniei viitorului vor acum să construiască o nouă fermă plutitoare şi să îşi exporte conceptul în străinătate, un proiect fiind deja în derulare la Singapore, scrie Agerpress.