Prima femeie director NASA a refuzat să depună jurământul cu mâna pe Biblie și a ales, în schimb, o carte de Carl Sagan

Prima femeie director NASA a refuzat să depună jurământul cu mâna pe Biblie și a ales, în schimb, o carte de Carl Sagan sursa: facebook

Recent, Makenzie Lystrup a devenit prima femeie din istoria NASA care a obținut funcția de director al Centrului de Zboruri Spațiale Goddard. În timpul ceremoniei de investitură, în loc să urmeze tradiția și să țină mâna pe o Biblie, a decis să jure pe o carte de știință.

Lystrup a ales un volum al cărții „Un palid punct albastru” scrisă de reputatul om de știință Carl Sagan, scrisă în 1994, înainte de moartea lui din 1996. Titlul, „Un palid punct albastru: Viziune asupra viitorului omenirii în spațiu” este inspirat de o fotografie emblematică realizată de sonda Voyager 1, în 1990.

Prima femeie director din NASA a refuzat să jure pe Biblie

La ceremoniile de preluare a mandatului, oficialii publici americani au obiceiul de a depune jurământul ținând mâna fie pe texte considerate sacre, cum ar fi Biblia sau Coranul, fie pe Constituția țării.

Însă această practică nu este obligatorie. De-a lungul timpului, au existat cazuri în care oficiali publici au ales să depună jurământul ținând mâna pe alte cărți. Un exemplu este cel al unei consiliere din statul Missouri, care în 2019 a ales să depună jurământul cu mâna pe o carte de povești scrisă de Theodor Seuss (Dr. Seuss).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt onorată să conduc o echipă atât de uimitoare, diversă și renumită. Principala mea preocupare va fi să cresc viitoarea generație de inovatori și să asigur pentru echipa noastră resursele și instrumentele necesare pentru a avansa tehnologic și a face noi descoperiri care să îmbunătățească economia spațială și să ne folosească tuturor”, a declarat Makenzie Lystrup după ceremonie.

„Makenzie este un lider înnăscut și va aduce la Goddard ambiția unui om de știință pentru descoperiri și experiența unui om care are cunoștințe și industrie. Sub conducerea ei, angajații de la Goddard vor continua să inspire, să inoveze și să exploreze necunoscutul pentru beneficiul nostru, al tuturor”, a declarat șeful NASA, Bill Nelson.

„Un palid punct albastru”

La insistențele lui Carl Sagan, sonda Voyager, care își îndeplinise misiunea principală de a studia planetele Jupiter și Saturn, a fost reorientată pentru a face o fotografie cu Pământul de la o distanță de șase miliarde de kilometri.

De la acea distanță, Pământul pare „un palid punct albastru”, o expresie care a devenit numele cunoscut al fotografiei și ulterior titlul cărții lui Sagan.

Cu peste 10.000 de angajați, printre care se numără unii dintre cei mai importanți oameni de știință, ingineri și specialiști din domeniul zborurilor spațiale, Centrul de Zboruri Spațiale Goddard este unul dintre cele mai mari departamente ale NASA, potrivit The Independent.