Prima evoluţie concretă generată de apropierea dintre Arabia Saudită şi Iran! Se încheie războiul din Yemen?
- Adriana Popescu
- 13 aprilie 2023, 11:15
Odată cu apropierea dintre Arabia Saudită şi Iran se întrevede pacea în Yemen, ţară aflată în stare de război de 9 ani de zile. Părţile discută despre o perioadă de tranziţie de 2 ani de zile.
Mesajele care au urmat întâlnirilor delegaţiei saudite, conduse de ambasadorul Mohammad al-Jabir, de la Sana'a, consolidează aşteptările prtivind încheierea unui acord. În urma întâlnirii pe care al-Jabir a avut-o la Sana'a şi care s-a desfăşurat într-o perioadă în care armistiţiul nu mai era în vigoare încă din luna octombrie, dar era încă respectat, ambasadorul Arabiei Saudite a declarat: "Am discutat despre un armistiţiu cuprinzător şi despre stabilitatea ţării." Mohammed al-Bukhaiti, oficial al rebelilor houthi, a apreciat că "există o atmosferă optimistă şi plină de speranţe." Iar Naţiunile Unite au transmis că "Sunt progrese certe care apropie părţile de o pace durabilă." Înainte cu câteva ore înainte de întâlnirea dintre delegaţia saudită şi delegaţia rebelilor houthi, susţinuţi de Iran, Riadul a eliberat 13 prizonieri de război houthi.
Prioritatea este plata salariilor
Se aşteaptă ca un posibil acord să se încheie în favoarea rebelilor houthi, susţinuţi de Iran. Conform acestui acord, în zonele controlate de rebelii houthi vor fi plătite salariile militarilor şi poliţiştilor, inclusiv ale funcţionarilor, şi vor fi ridicate restricţiile privind supravegherea porturilor şi aeroporturilor. Plata salariilor şi deschiderea porturilor sunt importante pentru o ţară care se luptă cu foametea. În primul rând, părţile vor încheia un nou armistiţiu pentru o perioadă de 6 luni de zile, apoi vor lansa negocieri pentru o prioadă de tranziţie de 2 ani de zile.
De ce se încheie pacea acum
- Conform analiştilor, Arabia Saudită nu doreşte ca acest război să mai continue, pentru că a costat destul de mult şi a adus prejudicii reputaţiei internaţionale a regatului. De asemenea, rebelii houthi atacă în mod repetat frontiera de sud a ţării cu rachete şi drone, producând pagube economice şi pierderi de vieţi omeneşti.
- Iar Iranul adoptă măsuri împotriva Israelului, care şi-a normalizat rapid relaţiile cu ţările arabe, şi doreşte să se apropie şi de Riad. Presa israeliană avansează ideea că Iranul doreşte să reconfigureze Orientul Mijlociu.
Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, au preluat puterea în septembrie 2014, iar în martie 2015, Arabia Saudită, care sprijină guvernul legitim, a început lupta armată. Conform Naţiunilor Unite, în acest război şi-au pierdut viaţa 377 de mii de persoane, mulţi decedând din cauza foametei.
Ţările arabe se reunesc pentru Siria
Ţările arabe îşi continuă politica de normalizare a relaţiilor cu Siria. Ministerul de Exerne din Qatar a anunţat că oficiali din Bahrain, Kuweit, Oman, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Irak şi Iordania "au fost invitaţi să participe vineri la o reuniune cu tema Siria la Jeddah." Principalul punct al agendei acestei reuniuni va fi reîntoarcerea Siriei în Liga Arabă, de unde a fost suspendată în 2011, în urma declanşării războiului civil, potrivit hurriyet.com.tr
În luna martie, Assad a efectuat o vizită în Emiratele Arabe Unite.
De asemenea, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, care după izbucnirea războiului nu a efectuat nicio vizită externă în afară de vizitele în Rusia şi Iran, anul acesta a vizitat Emiratele Arabe Unite şi Omanul, iar luna trecută, Arabia Saudită a anunţat că a discutat cu Damascul despre redeschiderea consulatului.
(Traducerea Rador)