Prima dronă militară printată pe o imprimantă 3D! Poate fi construită în garaj!

Prima dronă militară printată pe o imprimantă 3D! Poate fi construită în garaj!

Ministerul israelian al Apărării și Israel Aerospace Industries (IAI) au produs recent prin printare pe o imprimantă 3D un vehicul aerian fără pilot, o dronă care poate fi folosită în misiuni militare.

Drona, care a primit numele SkysPrinter a încheiat cu succes un prim test de zbor în decembrie 2019, notează prestigiosul site Jane`s Defence. Produsă în cadrul colaborării dintre Departamentul Tehnologii de Zbor al Ministerului Apărării din Israel și Israel Aerospace Industries, noua dronă este formată din 26 de piese care au fost printate folosind mai multe materiale:metal, nylon, carbon și materiale complexe.

Experții israelieni spun că părțile componente au fost asamblate folosind lipici și elemente de fixare, fără a fi nevoie de instrumente speciale. Corpul SkysPrinter are o lungime de 1,65 m și o anvergură a aripilor de 1,5 m.  Drona poate ridica de la sol o greutate de  7 kg și este alimentată de un motor electric.  Ideea unei drone printate pe o imprimantă 3D îi aparține Netei Blum, șefa departamentului tehnologii de zbor, iar Ministerul Apărării din Israel a alocat resursele necesare cercetării și dezvoltării.

Neta Blum a declarat pentru Jane`s Defence  că s-a folosit o tehnică de imprimare cunoscută sub denumirea de sinterizare selectivă cu laser (SLS), care permite realizarea rapidă a noilor proiecte SkysPrinter în conformitate cu feedback-ul operațional pe care îl dau comandanții de pe teren. Tehnologia SLS solidifică materialele polimerice în măsurători precise pentru a produce piese finalizate. Acest mod de realizare ne oferă noi capacități de producție și avantaje semnificative ”, a spus ea.

Potrivit Netei Blum, noi versiuni ale acestei drone pot fi produse într-un timp extrem de scurt. Astfel, dacă este nevoie de o sarcină utilă mai grea, de exemplu, designul poate fi ajustat astfel încât drona să fie dotată cu aripi mai groase astfel încât să poată transporta o greutate mai mare la decolare.

„ Dacă un comandant de pe teren are anumite cerințe, de pildă dorește ca drona să zboare o anumită perioadă de timp cu o anume sarcină utilă,  ne întoarcem și proiectăm sistemul astfel încât să se potrivească cerințelor operaționale și printăm unul care să se potrivească misiunii în câteva ore ”, a spus ea.

Cel mai important avantaj pe care ăl oferă noua dronă este, însă, prețul. Blum susține că o dronă similară cu SkysPrinter și printată pe o imprimantă 3 D costă aproximativ 5.700 USD de dolari, în timp ce prețul dronelor realizate din materiale complexe și asamblate cu metode tradiționale se ridică la de cinci ori mai mult.” Când ne uităm la aceste  cifre, deja se pot observa avantaje semnificative. "

Ido Kressel, managerul Advanced Technologies Structural, a declarat că designul modular al SkysPrinter permite o gamă largă de adaptare la cerințele de sarcină utilă. Componentele sale principale se desprind ușor, permițând încorporarea unor piese noi. "Principalul lucru este flexibilitatea, capacitatea noastră de a înlocui corpul în conformitate cu sarcinile utile", a spus el. Este foarte ușor să înlocuim secțiunea cu diferite modele de imprimare”.

Despre un singur lucru nu pomenesc experții israelieni, care sunt riscurile ca asemenea drone să poată fi fabricate și de teroriști, chiar și într-un garaj!

Ne puteți urmări și pe Google News