Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima confruntare UE-Putin după condamnarea lui Alexei Navalnîi
Prima confruntare UE-Putin după condamnarea lui Alexei Navalnîi

Prima confruntare UE-Putin după condamnarea lui Alexei Navalnîi

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, sosește, joi, la Moscova. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate va încerca să-l întâlnească pe Navalnîi.

Putin, surd la orice critici occidentale

„Dar există și domenii în care UE și Rusia cooperează sau ar trebui să coopereze mai mult”. Cum ar fi lupta împotriva încălzirii globale și acordul nuclear cu Iranul.

După arestare și condamnarea lui Navalnîi, Rusia, deja vizată de multiple sancțiuni occidentale, a rămas surdă la toate criticile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apărat brutalitatea poliției împotriva susținătorilor lui Navalnîi. La fel și Serghei Lavrov.

Nord Stream 2 sau Navalnîi?

Unele țări europene, cu Franța în frunte, vor să folosească proiectul gazoductului ruso-german Nord Stream 2 ca levier de presiune asupra lui Putin.

Parisul a cerut abandonarea Nord Stream 2, dar Berlinul a refuzat, cel puțin până acum.

Totuși, miza gazoductului este una uriașă pentru Putin și există temeri la Moscova că europenii vor bloca acest proiect strategic. Deși interesele politice și energetice au prevalat mereu. Iar dosarul Alexei Navalnîi ar putea fi rezolvat pe alte căi, sau deloc.

De partea sa, Dmitri Peskov a dat asigurări că Moscova dorește „discuții sincere” cu privire la dezacordurile cu blocul comunitar.

 

PAGINA ANTERIOARA