"Prima Casă", deschisă din 20 iunie

"Prima Casă", deschisă din 20 iunie

Aplicarea programului "Prima Casă" pare să fie din ce în ca mai aproape, potrivit anunţului făcut de premierul Emil Boc, imediat după şedinţa de Guvern de astăzi. Acesta a precizat că, până pe 20 iunie, vor fi publicate normele de utilizare, moment din care toţi cei interesaţi vor putea solicita finanţare.

Aşa cum a mai precizat şi cu alte ocazii, Emil Boc a specificat că "beneficiarii vor fi toţi cei care astăzi nu au o casă în proprietate sau nu au un credit ipotecar în derulare".

Şi băncile sunt tot mai interesate de acest program guvernamental, astfel că, până în prezent, 20 dintre ele şi-au anunţat intenţia de a onora invitaţia Executivului şi chiar de a renunţa la comisionul de rambursare anticipată.

Tot astăzi, ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a declarat că a avut loc o simplificare şi o urgentare a programului "Prima Casă", astfel că toţi cei interesaţi se vor putea adresa băncilor, începând cu 20 iunie, pentru a obţine garanţia guvernamentală de maximum 60.000 de euro, cu un avans de cel mult 5% şi beneficiind de cea mai mică dobândă de pe piaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare, criteriile de eligibilitate a băncilor şi a persoanelor fizice care vor beneficia de programul "Prima Casă", precum şi regulile de gestionare vor fi stabilite prin norme aprobate prin hotărâre de Guvern, în termen de 15 zile", a anunţat Pogea.

În mare, criteriile de eligibilitate ale băncilor vor fi împărţite în două seturi, a mai precizat ministrul de Finanţe.

Primele fac referire la criteriile generale pentru bănci:

  • o prezenţă teritorială reprezentativă
  • avansul de până la 5%
  • îndeplinirea condiţiilor de prudenţă cerute de BNR
  • neperceperea de comision în cazul rambursării anticipate

Al doilea set de criterii priveşte costurile creditului. În acest sens, condiţiile formulate de bănci sunt "foarte stimulative", este de părere Pogea, care a adăugat că astfel se va reduce semnificativ costul creditelor atât pentru persoane, cât şi pentru bănci.

"În programul "Prima Casă" intră locuinţe deja terminate, din fondul locativ existent, cele din fondul locativ nou, şi cele care se vor construi şi se vor finaliza în continuare", a mai precizat ministrul Pogea.