Aplicarea programului "Prima Casă" pare să fie din ce în ca mai aproape, potrivit anunţului făcut de premierul Emil Boc, imediat după şedinţa de Guvern de astăzi. Acesta a precizat că, până pe 20 iunie, vor fi publicate normele de utilizare, moment din care toţi cei interesaţi vor putea solicita finanţare.
Aşa cum a mai precizat şi cu alte ocazii, Emil Boc a specificat că "beneficiarii vor fi toţi cei care astăzi nu au o casă în proprietate sau nu au un credit ipotecar în derulare".
Şi băncile sunt tot mai interesate de acest program guvernamental, astfel că, până în prezent, 20 dintre ele şi-au anunţat intenţia de a onora invitaţia Executivului şi chiar de a renunţa la comisionul de rambursare anticipată.
Tot astăzi, ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a declarat că a avut loc o simplificare şi o urgentare a programului "Prima Casă", astfel că toţi cei interesaţi se vor putea adresa băncilor, începând cu 20 iunie, pentru a obţine garanţia guvernamentală de maximum 60.000 de euro, cu un avans de cel mult 5% şi beneficiind de cea mai mică dobândă de pe piaţă.
"Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare, criteriile de eligibilitate a băncilor şi a persoanelor fizice care vor beneficia de programul "Prima Casă", precum şi regulile de gestionare vor fi stabilite prin norme aprobate prin hotărâre de Guvern, în termen de 15 zile", a anunţat Pogea.
În mare, criteriile de eligibilitate ale băncilor vor fi împărţite în două seturi, a mai precizat ministrul de Finanţe.
Primele fac referire la criteriile generale pentru bănci:
- o prezenţă teritorială reprezentativă
- avansul de până la 5%
- îndeplinirea condiţiilor de prudenţă cerute de BNR
- neperceperea de comision în cazul rambursării anticipate
Al doilea set de criterii priveşte costurile creditului. În acest sens, condiţiile formulate de bănci sunt "foarte stimulative", este de părere Pogea, care a adăugat că astfel se va reduce semnificativ costul creditelor atât pentru persoane, cât şi pentru bănci.