Prima bancă din România care a reușit să blocheze în instanță ordinul ANPC. Ce-i așteaptă pe românii care au rate

Prima bancă din România care a reușit să blocheze în instanță ordinul ANPC. Ce-i așteaptă pe românii care au rate Noi reguli impuse în Uniunea Europeană în privința tranzacțiilor în numerar. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ordinul ANPC legat de ratele de rambursare a creditelor a fost contestat în instanță de către Banca Transilvania. Iar Curtea de Apel Cluj, cea care a dezbătut acest dosar, a dat soluția în favoarea băncii.

Este vorba despre ordinul președintelui ANPC, care viza modalitatea prin  care erau calculate ratele de rambursare a creditelor, având în vedere că în ultima perioadă acestea au fost extrem de mari.

”Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată azi 16.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, este decizia Curții de Apel Cluj. Chiar dacă nu este definitivă, soluția poate crea un precedent.

Românii cu rate vor avea de așteptat mult și bine pentru a vedea dacă acestea se vor micșora

Pe de altă parte și cetățenii care doresc să aibă ratele micșorate potrivit Ordinului ANPC vor avea de așteptat mult și bine. Pentru că trebuie văzut cum se soluționează toate procesele între bănci și ANPC. Anunțul ANPC cu privire la ordin a fost făcut în luna mai, când, după o serie de verificări la contractele de creditare s-au constatat nereguli. ”Până în acest moment, au fost verificați 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă”, arăta ANPC în comunicatul de la acel moment.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rămâne de văzut ce vor stabili instanțele care vor judeca aceste procese între bănci și ANPC și care vor fi soluțiile definitive pe care le vor da.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro