Marea Britanie și noua politică "afară cu străinii din țară”

Marea Britanie și noua politică "afară cu străinii din țară”

"Afară cu străinii din țară” pare a fi sloganul post-Brexit al guvernului conservator. Săptămâna trecută, mai mulți reprezentanți de seamă ai partidului de guvernământ din Marea Britanie au scandalizat opinia publică, mediul academic și mediul de afaceri cu propuneri aproape rasiste, dar și anti-business.

Chiar înainte ca Marea Britanie să ceară oficial părăsirea Uniunii Europene, guvernul May a anunțat că vrea să creeze "liste ale rușinii” cu firmele care angajează străini în defavoarea lucrătorilor britanici, că ar fi bine ca medicii și asistentele din spitale să se întoarcă în țările de origine, iar universitățile nu ar trebui să mai accepte studenți străini.

O analiză amplă despre cum se transformă Marea Britanie post-Brexit sau cum vrea guvernul Theresei May să scoată cetățenii altor țări din Regat, o face euroactiv.ro. arătând o nouă faţă a Regatului sub guvernul May.

Căpșunarii britanici

Chestiunea forței de muncă străine a fost atinsă în discuțiile de la conferința conservatorilor de mai mulți membri ai cabinetului. Secretarul de stat pentru Mediu, Andrea Leadsom, a spus că tinerii britanici ar trebui încurajați să aleagă slujbe agricole, începând de la culesul fructelor, care în prezent este realizat mai mult de migranți din alte state UE, relatează The Independent.

Reprezentantul unei asociații de agribusiness a menționat că muncitorii din UE și nu numai au un rol esențial în economia rurală și că a cerut guvernului, imediat după referendumul din 23 iunie, să se asigure că fermierii vor avea acces, și după ieșirea din UE, la o forță de muncă pregătită și flexibilă.

Nici studenții străini nu mai sunt doriți

Planurile guvernului includ și limitarea posibilităților universităților de a accepta studenți străini, dar nu numai la cursurile cu profil medical.

Pentru ca locurile în plus adăugate la facultățile de medicină să nu fie alocate predominant străinilor, Departamentul Sănătății, care subvenționează studenții la medicină prin plata stagiilor clinice în spitale, va forța studenții străini să-și plătească singuri stagiile, scrie The Guardian. Ca urmare, costul studiilor pentru străini va crește, dar surse din cadrul departamentului au spus că acestea sunt oricum mai mici decât la alte școli medicale de prestigiu.

Peste 10.000 de studenți români sunt înscriși la universitățile din UK, cei mai mulți la Londra, dar și în alte centre universitare ca Manchester sau Birmingham. „Majoritatea, probabil peste 80%, rămân după studii să lucreze în Marea Britanie, 10-15% se întorc în România din diverse considerente, iar restul pleacă în alte țări, fie să lucreze fie pentru alte studii”, spune Ruxandra Dascălu.

Conform celor mai recente statistici, citate de The Guardian, circa 233.000 de români lucrează în Marea Britanie, dintr-un total de 2,1 milioane de angajați provenind din state UE, arată euractiv.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News