Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima minivacanță după ridicarea restricțiilor. Autoritățile mizează pe responsabilitate
Prima minivacanță după ridicarea restricțiilor. Autoritățile mizează pe responsabilitate

Prima minivacanță după ridicarea restricțiilor. Autoritățile mizează pe responsabilitate

Din 1 iunie vor intra în vigoare primele măsuri de relaxare, după o perioadă de mai bine de două luni de izolare din cauza pandemiei de coronavirus.

Începând de la 1 iunie, se redeschid terasele și plajele, iar câteva zile mai târziu, românii vor beneficia de un weekend prelungit, deoarece 8 iunie sunt Rusaliile, zi liberă din punct de vedere legal. Așadar, românii vor beneficia de o minivacanță de trei zile,  în intervalul respectiv 6 – 8 iunie.

Potrvit meteorologilor este și primul weekend fără ploi.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a declarat că temperaturile vor crește,  începând din 4 iunie, iar în weekend sunt așteptate valori de până la 28 de grade Celsius.

Cei care vor să meargă la mare, trebuie să-și facă, însă, rezervări din timp.

Șezlongurile vor fi așezate la o distanță de 2 metri, iar turiștii vor avea culoare unidirecționale pentru deplasare. Pentru estimarea capacității plajei se vor folosi proiecții de date anterioare, iar plaja va fi monitorizată în mod constant.

Dacă limitele capacității plajei vor fi depășite, accesul va fi restricționat.

Pe plaje se va evita servirea de produse neambalate, fiecare produs va fi servit individual, iar servirea se face fără deplasarea clienților în punctele de servire.

Pe plajele neconcesionate, administrația publică locală va răspunde de menținerea regulilor de distanțare fizică și evitarea aglomerărilor, iar proprietarii plajelor au obligația de a dezinfecta scaunele și sezlongurile.

De asemenea, cei care doresc să meargă la terase, trebuie să își facă rezervare.

Va fi interzis transferul meniurilor sau al solnițelor și olivierelor și a altor obiecte de la o masă la alta, acestea fiind dezinfectate după plecarea clienților.

La aceeași masă vor sta maximum patru persoane, iar personalul care servește clienții va purta măști și mănuși.