Evenimentul Zilei > International > Prezidențialele din Franța: în degringoladă cu trei luni înainte de alegeri | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru
Prezidențialele din Franța: în degringoladă cu trei luni înainte de alegeri | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Prezidențialele din Franța: în degringoladă cu trei luni înainte de alegeri | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Primarele socialiste pentru prezidențialele din mai s-au încheiat cu un rezultat la fel de surprinzător ca și în cazul republicanilor: victoria outseiderului, în acest caz, Benoit Hamon.

Prezența la vot a fost mult mai mică decât la primarele republicane (2 milioane, față de 4 milioane), iar explicația vine în primul rând din bilanțul catastrofal al celor cinci ani de guvernare.

Fostul premier Manuel Valls a fost bătut net, plătind pentru o politică pe care militanții socialiști nu o înțeleg. De altfel, Benoit Hamon este reprezentantul deputaților frondiști care s-au opus vehement măsurilor de susținere a patronatelor prin legea muncii, care a scos în stradă zeci de mii de manifestanți anul trecut.

Ecuația imposibil de rezolvat, însă, a candidatului socialist va fi aceea de a aduna trupele în jurul lui după ce și-a axat campania pe criticarea guvernului socialist…

Nici în tabăra republicanilor lucrurile nu par să se aranjeze. Duminică, François Fillon, candidatul ieșit învingător din primare, a susținut primul mare miting de la învestitură. S-a vrut o demonstrație de forță, pentru a arăta că în jurul lui coeziunea este aceeași după izbucnirea scandalului («Penelopegate») și într-adevăr, a reușit să adune 15.000 de participanți.

Soția fostului premier, suspectată de a fi beneficiat de o angajare fictivă la Assemblée Naționale și la La Revue des Deux Monde, a fost primită cu urale de către participanții la miting. Cu toate acestea, degringolada lui François Fillon în sondaje îi pune în pericol candidatura. În ultimul sondaj făcut public imediat după anunțarea rezultatului primarelor de stânga, Fillon este depășit în primul tur de către Marine Le Pen, dar se califică pentru turul doi, pe care l-ar câștiga detașat. Însă următorul candidat se află la doar un punct distanță de el. Este vorba despre Emmanuel Macron, și este noul favorit pentru prezidențialele din mai.

Cine este Macron

Macron a fost descoperit de Hollande și făcut ministru al economiei în guvernul Valls, unde n-a lăsat urme spectaculoase. Ba chiar este suspectat el însuși că a folosit fondurile ministerului pentru a-și lansa mișcarea «Em marche» (În mers), în perspectiva candidaturii pe care o pregătea deja. Este vorba despre suspiciune de deturnare a 100.000 de euro!…

Totuși, nu pare să fie hărțuit prea mult nici de presă, nici de justiție. Plecat din guvern în toamna anului trecut, Macron, fost bancher la Rothschild, încearcă să se poziționeze pe culoarul de centru al spectrului politic, greblând atât din stânga (dezamăgiții primarelor socialiste) cât și din dreapta (dezamăgiții lui Fillon), și pentru moment pare să îi reușească. Dacă François Fillon va fi pus sub acuzare, dreapta rămâne fără candidat și Macron devine soluția!

În ceea ce-l privește pe Hamon, acesta încearcă să îl atragă pe un alt evadat din PS, Jean-Luc Melenchon, candidatul extremei stânga, care adună în sondaje între 10 și 15 la sută. Puțin probabil însă ca «tribunul» să renunțe la candidatură.

În concluzie, pentru moment totul este extrem de incert în bătălia pentru prezidențiale și aproape orice variantă redevine posibilă.

Iată ce spune ultimul sondaj: Marine Le Pen – 25%, François Fillon – 22%, Emanuel Macron – 21%, Benoit Hamon – 15%, Jean-Luc Melenchon – 10% .