Prezidențiale 2025. Calendarul alegerilor, pe masa Guvernului. Alte proiecte de pe ordinea de zi

Prezidențiale 2025. Calendarul alegerilor, pe masa Guvernului. Alte proiecte de pe ordinea de ziAlegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul va aproba calendarul alegerilor prezidențiale din 2025.  Conform planului, data limită pentru soluționarea contestațiilor este 19 martie. De asemenea, în anexa la proiectul de act normativ se precizează că prima zi de votare va fi 2 mai.

Prezidențiale 2025. Calendarul alegerilor, la Guvern

Contestațiile privind înregistrarea sau respingerea candidaturilor sau a semnelor electorale ar urma să fie soluționate până în data de 19 martie.

Alegerile prezidențiale

Alegerile prezidențiale. Sursa foto: realitatea.md

Conform calendarului, campania electorală urmează să înceapă pe 4 aprilie și se poate desfășura pe durata a 30 de zile. Aceasta se va încheia pe 3 mai 2025, la ora 7.00.

Când vor ieși românii la vot

Secțiile de votare din străinătate se vor deschide pe 2 mai, începând cu ora 07:00. Acestea se vor închide la ora 21:00. Procesul de votare se va desfășura pe parcursul a trei zile, urmând să se încheie pe 4 mai, ora 21:00.

În țară, secțiile vor fi deschise în data de 4 mai 2025, ora 7.00, urmând ca procesul să se încheie la ora 21:00. Programul ar putea fi prelungit până cel mai târziu la ora 23:59 „în cazul în care la ora 21.00 la sediul secţiei de votare şi în afara secţiei de votare se mai află alegători care aşteaptă să voteze”.

Alte proiecte aprobate de Guvern

Pe lângă calendarul alegerilor prezidențiale, pe masa Executivului se află și proiectul de ordonanţă pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Acesta prevede „crearea premiselor legale în vederea acordării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România fără condiţionarea deţinerii unui permis de conducere internaţional, în condiţii de reciprocitate şi pentru o perioadă determinată, persoanelor care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto”.

Astfel, prin hotărâre a Guvernului urmează să fie stabilite perioadele de conducere, precum şi statele autorităţilor emitente ale permiselor de conducere.

În acest sens sunt vizate statele cu care România are parteneriate strategice sau cele care sunt membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. De asemenea, vizate vor fi și țările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare.

Prin urmare, prevedere „acordarea, pe perioada acreditării în România, a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în România”.

De asemenea, Guvernul va aproba și un „proiect de hotărâre pentru aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale parţiale din data de 4 mai 2025”.

Programul „Masă sănătoasă” în 2025

Totodată, Executivul ar putea aproba şi proiectul de hotărâre legat de derularea Programului naţional „Masă sănătoasă”.

„Programul naţional Masă sănătoasă- PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, conform proiectului.

De asemenea, pe agenda Guvernului se află și memorandumul și prognozele pentru acest an privind contribuția UE aferentă perioadei de programare financiară.