Noul prședinte american ar putea menține o parte din cei 12.000 de militari americani care ar trebui să părăsească Germania în următoarele luni.
Biden și echipa sa ar putea inversa mai multe decizii luate de administrația Trump în timpul mandatului miliardarului. Printre aceste decizii, retragerea a 12.000 de soldați americani din Germania, anunțată pe 29 iulie de fostul ministru al apărării Mark Esper, demis fără menajamente, luni, de Donald Trump.
Din cei aproximativ 34.500 de soldați desfășurați în prezent în Germania, aproximativ 6.400 urmează să fie repatriați în Statele Unite, în timp ce ceilalți 5.600 urmează să fie repoziționați în alte țări NATO, în special Belgia și Italia. Dar noul președinte american ar putea inversa, cel puțin parțial, această retragere, scrie Le Point
Fosta numărul trei al Pentagonului, Michèle Flournoy, prezentată pentru a conduce ministerul Apărării în noua administrație de la Washington, a confirmat cu jumătate de gură această inversare, la o conferință în luna august.
Întrebată despre acest plan de retragere în cadrul Forumului de securitate Aspen, ea a subliniat că „dacă avem o nouă administrație, primul lucru pe care îl va face va fi să reexamineze postura militară din lume”.
Sper că (retragerea militarilor americani din Germania) nu va fi implementată pe deplin, deoarece nu cred că este în interesul strategic al Statelor Unite și este foarte rău pentru relațiile noastre cu Alianța Nord Atlantică”, a adăugat ea.
Trump: Berlin nu a plătit, deci plecăm
Mark Esper justificase această redistribuire ca fiind necesară din punct de vedere strategic, în special ca o măsură de descurajare împotriva Rusiei, dar Donald Trump l-a contrazis imediat, explicând că această retragere se datora refuzului Germaniei de a „plăti mai mult”.
Trump a fost un critic constant al Berlinului în chestiunea alocării din partea țărilor NATO a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.
Trump a denunțat că, în timp ce Germania plătește pentru gaz rusesc, SUA trebuie să plătească pentru apărarea Germaniei.
„Ne-am săturat să fim luați de fraieri”, a spus miliardarul republican. „Ne reducem forțele pentru că ei nu plătesc. E foarte simplu”.
O retragere mai sumpă decât merită?
Potrivit lui Michèle Flournoy, care a fost deja prezentată pentru a deveni prima femeie care să conducă cea mai mare armată din lume, în 2016, dacă Hillary Clinton ar fi fost aleasă, „aceasta nu are sens”.
Redistribuirea planificată a trupelor americane din Germania „a fost privită ca un fel de pedeapsă, care, din păcate, întărește discursul din Europa al celor care spun că nu se poate conta pe Statele Unite, că SUA nu prețuiește NATO”, a precizat Michèle Flournoy.
O altă consilieră a lui Joe Biden, Kathleen Hicks, a criticat aspru retragerea militară planificată din Germania, de care „beneficiază adversarii lor”, într-o coloană publicată în august de ziarul The Hill.
Aceste decizii „vor afecta securitatea națională și bugetul Statelor Unite pentru anii următori”, a declarat Kathleen Hicks, cercetător la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
În timp ce Mark Esper a asigurat că soldații americani staționați permanent în Germania vor fi înlocuiți cu rotații ale unor unități „la fel de descurajante” Hicks a subliniat că aceste mișcări vor „costa scump”.
„Mutarea a 11.900 de soldați, familiile lor și echipamentele acestora și găsirea de noi spații pentru a-i găzdui, a-i face să lucreze și a-i antrena vor costa și mai mulți bani”, a adăugat ea. Kathleen Hicks a fost numită marți drept șefa echipei pe care democrații au pus-o la punct pentru a coordona tranziția la departamentul Apărării.
Poate avem nevoie și în România
Germania, care găzduiește mai multe trupe americane decât orice altă țară europeană, o moștenire a ocupației aliate după al doilea Război Mondial, se grăbește să întoarcă pagina Trump. Dar într-un interviu acordat AFP, șeful relațiilor transatlantice germane, Peter Beyer, a evocat în septembrie planul de retragere militară americană.
„Nu cred că o administrație Biden ar inversa complet acest plan, dar mă îndoiesc, de asemenea, că îl va urmări cu aceeași vehemență”, a spus el.
Michèle Flournoy nu a specificat dacă este în favoarea menținerii tuturor forțelor americane din Germania, dar a prevăzut o redistribuire a anumitor forțe în Est.
„Sunt cu totul pentru a ne reexamina poziția în Europa și pentru a o îmbunătăți”, a spus ea. „Poate că avem nevoie de mai mulți oameni în statele baltice, Polonia sau România”.