Evenimentul Zilei > International > Previziuni sumbre pentru viitorul omenirii. Schimbările climatice vor duce la strămutarea a 143 de milioane de persoane
Previziuni sumbre pentru viitorul omenirii. Schimbările climatice vor duce la strămutarea a 143 de milioane de persoane

Previziuni sumbre pentru viitorul omenirii. Schimbările climatice vor duce la strămutarea a 143 de milioane de persoane

Din cauza impactului negativ al schimbărilor climatice, nu mai puțin de 143 de milioane de oameni ar putea fi nevoiți să se mute în alte regiuni ale țărilor lor din Africa Subsahariană, Asia de Sud și America Latină, conform unui raport emis de Banca Mondială.

Raportul, intitulat Opinii noi – Pregătirea pentru migrație internă din cauza climei, susține că cele trei regiuni reprezintă 55% din populația statelor aflate în curs de dezvoltare.
"În prezent, schimbările climatice au apărut ca un factor potențial al migrației interne, determinând un număr din ce în ce mai mare de persoane să plece din zone vulnerabile în zone mai viabile din țările lor, pentru a-și reclădi viața", se menționează în aceiași sursă.
Potrivit raportului, migrația internă din cauza climei are deja loc și este în creștere.
"Impactul schimbărilor climatice va reprezenta una dintre cele mai mari amenințări la adresa cetățenilor, a ecosistemelor și a obiectivelor de dezvoltare în deceniile următoare", se arată în raport.
Acesta subliniază faptul că schimbările climatice i-ar face pe oameni să plece, aceștia fiind afectați de secete prelungite, culturi compromise, precum și de creșterea nivelului mării și a numărului de furtuni devastatoare.
"Creșterea nivelului mării va fi extrem de problematică pentru așezările situate pe terenuri foarte joase (la aproximativ un metru față de nivelul mării)", se arată în același raport.
Conform aceleiași surse, numărul migranților interni pe motive climatice ar putea ajunge la aproximativ 86 de milioane de persoane în Africa Subsahariană, la 40 milioane în Asia de Sud și la 17 milioane în America Latină.
"Aceștia vor migra din zone mai puțin viabile, unde se găsește mai puțină apă dulce și care au o productivitate agricolă redusă, precum și din zonele afectate de creșterea nivelului mării și al numărului de furtuni devastatoare", susține raportul.
Temperatura medie la nivel mondial a crescut cu 1,1 grade Celsius față de anul 1880 și se așteaptă o creștere cuprinsă între 0,3 grade Celsius și 2,5 grade Celsius până în anul 2050, potrivit aceluiași raport.