Evenimentul Zilei > Actualitate > Previziuni politice: Doar PDL şi PSD pot asigura o guvernare
Previziuni politice: Doar PDL şi PSD pot asigura o guvernare

Previziuni politice: Doar PDL şi PSD pot asigura o guvernare

Anul 2012 se anunţă agitat. Miza este foarte mare: primul an electoral cu alegeri comasate va decide soarta PDL şi a USL. Analiştii susţin că vom avea parte de una din cele mai urâte campanii electorale.

Vor conta, în bună măsură, atât evoluţiile socio-economice şi politice la nivel european, cât şi modificările care ar putea fi aduse sistemului electoral şi consti­tuţional. Din toate aceste lupte cu miză pe termen scurt, adevăraţii perdanţi ar putea fi însă numai democraţia şi societatea românească, avertizează analiştii.
Cristian Pârvulescu, analist: "An nebenefic pentru democraţie"
Anul 2012 nu va fi un an bun pentru consolidarea democraţiei în România. Instabilitatea şi tensiunea politică au început deja să se manifeste. Cumularea alegerilor, a celor locale cu cele generale favorizeazaă această situaţie, iar dacă vom adăuga intenţiile de modificare a Constituţiei, reducerea numărului de parlamentari, alt sistem de vot, reorganizarea administrativă şi re­­giona­lizarea se crează condiţiile pentru adâncirea tensiunilor politice cu consecinţe grave la nivelul societăţii.
Avem de-a face cu o politică pe termen foarte scurt dusă în interesul partidelor de guvernământ. Tot ce înseamnă legislaţie electorală, revizuirea Constituţiei şi alte elemente de importanţă pentru societate trebuie să fie obiectul unui consens larg ceea ce nu este deloc cazul comasării alegerilor.
În 2012, Puterea va încerca să introducă aceste modificări, nu ştiu dacă şi vor reuşi. Critica adusă de preşedintele Traian Băsescu UDMR-ului pe aceste teme este simptomatică pentru ce va urma. UDMR poate fi oricând înlăturat de la guvernare. UDMR poate fi pus în off-side, prin migrarea masivă a unor parlamentari ai Opoziţiei spre actuala Putere.
O schimbare a primului ministru nu ştiu dacă este posibilă, dar o remaniere cu aer de înnoire da. În ceea ce priveşte USL, liderii acestei alianţe nu au decât o singură soluţie: să rămână uniţi şi să convingă electoratul că sunt o alternativă viabilă. Migraţia politică a primarilor va continua şi se va accentua. Ea va arăta cât de dezechilibrată este clasa politică românească din punct de vedere al laturii ideologice.
În ciuda acestui lucru, PDL nu poate concura de la egal la egal cu USL la alegerile viitoare. Singurul efect al schimbărilor electorale şi constituţionale pe care vor să le introducă va fi confuzia în rândul electoratului, de aceea se şi mizează pe un vot corelat între locale şi parlamentare.
Dan Pavel, politolog: "Anul cu cea mai urâtă campanie electorală"
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va constitui elementul de noutate al anului politic 2012. Bătălia se va duce pe mai multe paliere: pe de o parte, prin institutele de sondare a opiniei publice, care deja au început să dea rezultate contradictorii – vezi cazul ISL care dă USL sub 50% -, şi GALLUP, unde are 55%.
Va exista şi o disperare în cadrul PDL şi în special la nivelul UNPR, partid care nu are şanse de a intra în viitorul Parlament, în timp ce PDL, orice ar face, tot va scădea ca pondere, ca orice partid aflat la guvernare.
Se poate anticipa, totodată, şi o migraţie politică în sens invers, dinspre Putere spre actuala Opoziţie, care se va accentua pe măsură ce ne vom apropia de data alegerilor, mai ales la nivelul politicienilor care vor încerca să-şi asigure continuitatea în Parlament printr-un nou mandat.
Lupta politică se va resimţi şi la nivelul bătăliei prin televiziuni. În momentul de faţă, nu văd nicio televiziune implicată în comentariul politic care să fie neutră aşa cum este BBC sau CBS. La noi sunt fie de partea Puterii, fie de cea a Opoziţiei, ceea ce afecta calitatea com­petiţiei electorale.
Deja se vede o cădere în grosolănie şi atacuri la persoană a mesagerilor politici. Această stare de lucruri se va accentua cu atât mai mult cu cât arestările politice vor continua şi vor fi în ambele părţi deoarece dosarele alea au şi ele un termen de explozie. Eu cred că va fi cea mai urâtă campanie electorală de până acum.
Sebastian Lăzăroiu, sociolog: "Dependenţă de Bruxelles"
Va fi un an destul de agitat din punct de vedere politic. Evoluţia politică românească va depinde foarte mult de cea economică şi politică la nivel european. Totul va ţine de modul în care Bruxelles-ul şi marile economii occidentale vor reuşisă gestioneze dificultăţile socio-economice şi politice. Tot ce se va întâmpla la ei se va reflecta şi la noi. Din punct de vedere al reformei, ritmul se va încetini, deja se manifestă acest fenomen.
Revizuirea Constituţiei nu se va face anul viitor, cel mai probabil va avea loc la finele lui 2012 printr-o mare guvernare de coaliţie şi de dreapta şi de stânga. Cât priveşte celelalte modificări avute în calcul, probabil numai reducerea numărului de parlamentari să fie efectuată. Nu trebuie să ne facem prea multe speranţe anul viitor în direcţia reorganizării administrativ-teritoriale, a uni­­ca­meralismului, iar în ceea ce priveşte votul uninominal, mă îndoiesc sincer că se va merge pe varianta celui pur.
Şi soarta guvernului şi a premierului va depinde de evoluţiile interstatale şi europene. Nu cred că va avea loc vreo schimbare de prim-ministru, dacă nu se întâmplă vreun derapaj foarte mare la nivel european sau scenarii foarte pesimiste, de genul ca anumite ţări să iasă din zona euro, criza să ia amploare şi să afecteze şi alte state europene.
Pe plan intern, dacă sondajele vor înregistra fluctuaţii în jos, cred că vor mai apărea noi convulsii în USL dacă îşi menţin obiectivul de 50+1 la alegeri. Celor din PDL le va fi foarte greu, chiar şi în caz de comasare a alegerilor, să obţină un scor care să le ofere o pondere mai mare decât cea din prezent. Totuşi, e interesant să vedem dacă pe viitorul buletin de vot va fi trecut USL sau cele două partide, PNL şi PSD, separat. În opinia mea, doar PDL şi PSD pot asigura o guvernare.
CITIȚI ȘI:

  • Udrea: 2012 va fi anul confirmărilor
  • Laszlo Borbely: Reorganizare teritorială, da. Dar după alegeri
  • Răspunsul USL la sondajul IMAS: 59% în studiul Avangarde. Antonescu, 45% în cursa pentru Cotroceni