Previziuni pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu va avea opoziție puternică

Previziuni pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu va avea opoziție puternică Maia Sandu / Sursa foto: Facebook

Este un an agitat în Republica Moldova, țară în care se vor organiza alegeri prezidențiale la toamnă. Este de așteptat că tot ce mișcă în Opoziție să strângă rândurile.

În Republica Moldova se vor desfășura alegeri prezidențiale în această toamnă. Și este de așteptat ca actualul președinte, Maia Sandu, să aibă parte de opoziție puternică. Despre scenariile legate de marele eveniment politic din Basarabia a vorbit analistul Mihai Mogâldea.

„Nu cred că va fi o victorie facilă, cu siguranță va exista o opoziție destul de largă față de actualul președinte. O poziție pe care se va coagula din ce în ce mai bine în ajunul alegerilor. Eu mă aștept ca în următoarele două, trei luni să știm cu exactitate cine va fi contracandidatul Maiei Sandu”, este de părere analistul politic.

Jocuri de culise pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Care anticipează că toți politicienii din Opoziție, pro-Rusia, își vor da mâna. „Indiferent de mesajele care mai vin dinspre unele partide, de la fostul președinte Igor Dodon ș.a.m.d. Eu cred că până la urmă se va merge pe coagularea întregii opoziții pro-ruse sau antieuropeană. În jurul unui singur candidat care va beneficia nu doar de sprijinul unui grup de partide, dar și de resurse importante financiare, investiții în campania sa electorală, inclusiv probabil încercări de a mitui, corupe alegători. Acolo unde acest lucru este posibil pentru a mări bazinul de susținători la maxim”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Maia Sandu, despre integrarea în UE și presiunile Rusiei. Ce spune despre noua sa candidatură

Sursa foto: Arhiva EVZ

Întrebarea este dacă respectivul candidat ce va fi ales din tabăra opusă Maiei Sandu va avea timp să crească în popularitate.

Cum va crește în sondaje viitorul candidat al Opoziției

„Probabil acest contracandidat ar putea să aibă acces la o masă de alegători, potențiali susținători de circa 30 la sută, dar asta nu este îndeajuns pentru a învinge. Noi știm că electoratul dur consolidat pro-rus din Republica Moldova este în jurul acestei cifre de 30 la sută, dar nu depășește 30 la sută. Sondajele ne arată cu nu sare peste 30 la sută și lucrul acesta s-a testat pe parcursul mai multor ani. La întrebarea dacă vă doriți o relație mai apropiată cu Federația Rusă, o integrare, o Uniune Economică Euroasiatică, de obicei răspunsurile din ultimii ani ai alegătorilor pe acest segment nu depășeau 30-32%”. A mai afirmat analistul.

„Cu acest electorat dacă mergi în alegeri nu prea ai șansa de a învinge și atunci intră în discuții strategia electorală cu care va merge în electorat acest candidat, care va fi probabil una menită să creeze mai mult confuzie în capul alegătorilor”, a concluzionat Mogâldea într-o analiză făcută pentru TVR Moldova.