ANAF, ANPC, Poliția Locală și alte instituții NU te vor mai putea SANCȚIONA. Principalele prevederi din LEGEA PREVENȚIEI. Lista contravențiilor și noile procese de constatare | EXCLUSIV
- Alecu Racoviceanu
- 29 martie 2017, 18:01
Joi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va pune în dezbatere publică proiectul Legii Prevenției. Legea care va obliga autoritățile să nu mai sancționeze întreprinzătorii înainte de a stabili un ”plan de remediere” și de a urmări dacă acesta e pus în aplicare a provocat aprigi dispute, dar și un orizont de așteptare în rândul antreprenorilor. Acum proiectul este gata și va fi afișat pe siteul instituției. După terminarea perioadei de dezbatere publică, el va fi votat în Guvern și apoi trimis Parlamentului. Rămâne de văzut dacă va fi adoptat ca Ordonanță sau ca inițiativă legislativă.
Ministrul Alexandru Petrescu, inițiatorul legii, ne-a declarat: „Statul trebuie să fie în primul rând un partener al mediului de afaceri și să intervină ferm acolo unde intenția de încălcare a legii este evidentă. Legislația conține o paletă largă de restricții și nu este un secret că de multe ori celui care și-a deschis o mică afacere îi este imposibil să cunoască în detaliu toate normele pe care trebuie să le respecte”.
„Desigur, necunoașterea legii nu înlătură răspunderea, tocmai de aceea intervenim prin această inițiativă legislativă a prevenției, cu o componentă esențială de informare-educare. Actul de control este absolut necesar, însă nu trebuie să fie disproporționat în raport cu abaterea constatată, ci rezonabil. Am identificat în grupurile de lucru care au generat acest act normativ o listă amplă de fapte propuse a beneficia de prevenție înainte de a fi aplicată o pedeapsă. Altfel spus, pentru o faptă de o gravitate redusă, agentul economic va fi avertizat și i se va acorda un termen rezonabil în care să remedieze problema constatată”, a adăugat ministrul.
„Dacă persoana controlată nu s-a pus în legalitate la expirarea termenului, evident, va fi sancționată. Lista de contravenții poate suferi diferite modificări în funcție de propunerile pe care le vom primi în perioada legală a consultării publice. Paralel, va fi lansat și un portal unic care va conține toate elementele referitoare la obligațiile și drepturile legale pe care agenții economici le au în raport cu organismele de control, precum și obligațiile și drepturile legale pe care le au organismele de control în raport cu cei verificați”, a mai explicat Alexandru Petrescu.
Scapă cine poate!
Cel mai interesant articol din lege este cel cu numărul 4. Aici sunt prevăzute etapele pe care o autoritate de control trebuie să le parcurgă înainte de a-l sancționa pe cel prins pe picior greșit.
Art. 4. – (1) În cazul săvârșirii uneia dintre contravențiile prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta lege, la prima constatare sau în condițiile prevăzute la art. 9, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere în care stabilește măsuri și termene de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situație, nu se aplică sancțiuni complementare.
(2) Agentul constatator nu întocmește un plan de remediere, în următoarele situații, în următoarele situații:
a)
b) în cazul în care contravenția săvârșită nu este continuă;
c) în cazul în care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla în situația de a constata și sancționa aceeași faptă.
(3) Modelul Planului de remediere care se anexează la procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției prevăzut la alin. (1) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta lege.
Legea prevede, în continuare, controale periodice – primul fiind la 5 zile de la constatare - și verificarea periodică a realizării acelui ”plan de remediere”.
Mai mult, proiectul prevede ca procesul verbal de contravenție, încheiat fără a fi acordată perioada de ”grație” de 90 de zile, să fie anulat.
Totuși, așa cum era și normal, Legea Prevenției nu se aplică oricărei nereguli descoperită la un întreprinzător. Legea are o anexă de peste 300 de de abateri care sunt supuse prevederilor acestei Legi.
Pentru început vă prezint procesul verbal pe care autoritatea de control este obligată să-l încheie atunci când constată una dintre neregulile despre care legea spune că pot fi remediate. După el este lista contravențiilor de care puteți scăpa cu o singură condiție: să respectați planul de remediere!
Modelul de proces verbal, AICI
Lista contravențiilor AICI